Korona promijenila i najljepši fudbalski dan

Na Boksing dej, tradicionalni fudbalski dan nakon Božića na Ostrvu, igraće se samo šest utakmica u Premijer ligi

7469 pregleda 4 komentar(a)
Boksing dej u sjenci problema sa virusom, Foto: REUTERS
Boksing dej u sjenci problema sa virusom, Foto: REUTERS

Englezi se ne odriču tradicije, čuveni Boksing dej - dan poslije Božića - ostaje kao stvoren za fudbal na Ostrvu, ali ove godine je sve drugačije. Omikron soj koronavirusa uticao je na raspored, a mnogi menadžeri Premijer lige su saglasni da ima uticaj i na regularnost vjerovatno najjače lige u Evropi.

Kako god, fudbal se nastavlja, mada su danas u četiri profesionalne engleske lige odložene čak 23 utakmice. Od pomenuta 23 duela, neće se igrati tri u Premijer ligi: Liverpul - Lids, Vulverhempton - Votford i Barnli - Everton.

"Svi želimo da igramo fudbal, ali ne mogu da kažem da nema razloga da stupimo u štrajk", rekao je menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola.

Siti baš i nije imao problema kao drugi i u nizu je do osam pobjeda u Premijer ligi. Posljednji tim koji je savladao aktuelnog šampiona je Kristal Palas - uradio je to 30. oktobra kada je na “Etihadu” bilo 1:0. U velikom nizu “građani” imaju gol-razliku 24:3

Problemi sa izostancima i rasporedom bacilo je sjenku na Boksing dej, dan koji decenijama u Velikoj Britaniji ima kultni status. Jer, u pitanju je vjerovatno najpraćenije kolo sezone koje je sada praktično desetkovano. Kako se situacija mijenja iz dana u dan i sata u sat, nije isključeno da danas do 16 časova bude odložen još neki meč.

Opšti je utisak da ni čelnici Premijer lige ne znaju šta da rade. Jer, prekid sezone - koji i dalje nije opcija - tek bi poremetio sve, a posebno donio finansijske gubitke. Već je odloženo 12 utakmica elitnog engleskog ranga..., a menadžeri i Premijer liga baš i nisu na istim talasnim dužinama.

"Došli smo na sastanak da pričamo o rasporedu i i tome kako da rješavamo probleme. A onda? Naišli smo na zid sa druge strane, jer su neke stvari već odlučene", poručio je menadžer Totenhema Antonio Konte.

Na pitanje da li misli da je gubio vrijeme na sastanku, odgovorio je:

"Da, baš to mislim i vjerujem da nisam jedini. Kako su odluke donijete ranije, onda nije ni imalo smisla da razgovaramo", dodao je Italijan.

Totenhem je prije sedan dana odigrao prvi meč nakon 14 dana pauze zbog velikog broja slučajeva koronavirusa. Igraće i danas, kod kuće ga čeka duel sa Kristal Palasom u londonskom derbiju.

"Srećni smo što možemo da igramo, ali niko ne zna da nam kaže kada ćemo odigrati utakmice koje su odložene", poručio je Konte.

O tome koliko igračima nedostaje prava informacija je pričao kapiten Liverpula Džordan Henderson.

"Mislim da nismo cijenjeni onoliko koliko bi trebalo. Tu smo da igramo i treniramo, ali i da rješavamo situaciju koliko je to moguće. Imam pravo da kažem da osjećam da niko ne brine o nama i to je ono što nam se ne dopada", jasan je iskusni vezista.

U problemu je i Norič, koji nije igrao od 14. decembra. Danas mora na teren protiv Arsenala.

"Imamo novih pozitivnih slučajeva i jedina istina je da u ovom trenutku nemam pojma ko će igrati na Boksing dej. Smatram da je integritet takmičenja ugrožen i da je Premijer liga o tome morala da vodi računa", rekao je menadžer Noriča Din Smit.

Bonus video: