Premijer liga je „progutala” mnoge

Elitni rang engleskog fudbala često je bio ogroman zalogaj za manje klubove, sada je u problemu prebogati Njukasl

4105 pregleda 0 komentar(a)
Njukasl ima mnogo novca, ali je dug put do opstanka, Foto: Reuters
Njukasl ima mnogo novca, ali je dug put do opstanka, Foto: Reuters

Norič i Njukasl ove sezone ističu ozbiljnu kandidatu za ispadanje iz Premijer lige, nakon 19 mečeva imaju 10 odnosno 11 bodova i jedina pozitivna stvar za tandem davljenika je što ima još nekoliko ekipa koje se nisu proslavile u prvom dijelu šampionata.

Barnli ima takođe 11, ali iz 17 utakmica, Votford 13 (iz 18), Lids i Everton su sakupili po podnošljivih 19...

Očajan učinak pojedinih timova je natjerao analitičare na Ostrvu da iz arhive izvuku podatke koji su to premijerligaši u jednoj sezoni osvojili najmanje bodova. I, naravno, tako ispali u Čempionšip.

PORTSMUT - SEZONA 2009/10.

Portsmut je predvođen vlasnikom Milanom Mandarićem početkom ovog vijeka imao nekoliko odličnih sezona, osvojio je FA kup, bio bitan i u Kupu Uefa... A onda je u drugom dijelu sezone 2009/10. kulminacija finansijskih problema učinila da ga Fudbalska asocijacija u martu kazni sa devet bodova.

Od toga klub sa “Fraton parka” nije mogao da se oporavi, pa je postalo jasno da ga čeka odlazak u Čempionšip. Sezonu je završio sa samo 19 bodova, a u periodu od tri godine je stigao i do četvrtog ranga engleskog fudbala. Sada je trećeligaš...

SANDERLEND - SEZONA 2002/03.

Sanderlend na ovoj neslavnoj listi ima poseban prostor, jer drži čak dvije pozicije. Klub sa Stadiona svjetlosti je krajem devedesetih bio u usponu, da bi već od 2000. počeo da se vraća u prosječnost. U sezoni 2001/02. se nekako spasao ispadanja, ali godinu kasnije nije imao šansi.

Tadašnji menadžer Piter Rid je već u oktobru dobio otkaz, ali ni to nije popravilo stvari na sjeveru Engleske - Sanderlend je osvojio 19 bodova i morao je da se pomiri sa neuspjehom.

ASTON VILA - SEZONA 2015/16.

U sjenci istorijske titule Lestera jedan velikan je dotakao dno - Aston Vila, koja je te sezone, dok je Klaudio Ranijeri kreirao čudo sa “lisicama”, sakupila samo 17 bodova.

Može da se kaže da je te 2016. Vila “platila” za loše vođenje kluba godinama unazad kada je lako trošila menadžere, dovodila skupa i vremešna pojačanja...

Sezonu je na klupi počeo Tim Šervud, kojeg je brzo zamijenio tihi Francuz Remi Gard, da bi je završio Erik Blek - neuspješno. “Lavovima” iz Birmingema su trebale tri sezone da se vrate u elitu, sada je to druga priča, na “Vila parku” je u toku ozbiljan projekat.

HADERSFILD - SEZONA 2018/19.

Simpatični Hadersfild taun je 2019. osjetio šta znači čuveni sindrom druge godine u engleskom fudbalu. Prva sezona u Premijer ligi je bila solidna - Hadersfild je završio kao 16. na tabeli, dao je svega 28 golova, najmanje u istoriji šampionata kada su u pitanju ekipe koje nisu ispale.

Sezonu kasnije - “terijeri” su skliznuli u Drugu ligu, sa samo 16 bodova i ukupno tri pobjede. Od toga dvije protiv Vulverhemptona...

Hadersfild je te sezone postigao 22 pogotka, ali je u finišu glamurozno osvojio bod protiv Mančester junajteda.

SANDERLEND - SEZONA 2005/06.

Tu je ponovo - Sanderlend, sada sa samo 15 bodova i drugim najslabijim učinkom u istoriji lige. Kada se saberu rezultati iz finiša sezone 2002/03. i početka 2005/06, “crne mačke” su vezale čak 20 poraza u Premijer ligi, pa je na Stadionu svjetlosti bilo sve manje navijača...

Ovaj podatak govori dovoljno: u 32 premijerligaška meča Sanderlend je imao jednu pobjedu, dva remija i čak 29 poraza.

DERBI KAUNTI - SEZONA 2007/08.

Titula najslabije ekipe u istoriji takmičenja ide na “Prajd park” - Derbi kauntiju. Ako je nešto izvjesno u Premijer ligi to je da negativan rekord Derbija nikada neće biti ugrožen. Jer, u današnjem fudbalu teško može da se zamisli da je neka ekipa u Engleskoj toliko loša da ne može da nadmaši 11 bodova koliko su te sezone 2007/08. osvojili “ovnovi”.

Te sezone ih nisu pobijedili samo Njukasl i Fulam, a pamtiće se da je tadašnji napadač Arsenala Emanuel Adebajor u oba meča sa Derbijem upisao po het-trik.

Bonus video: