Usman Dembele - Barsin promašaj za sva vremena

Usman Dembele došao prije pet godina u Barselonu iz Borusije Dortmund, ali je totalno razočarao

4778 pregleda 2 komentar(a)
Dembele, Foto: Reuters
Dembele, Foto: Reuters

Na ljeto 2017. godine Barselona je zaradila 222 mliona eura od odlaska Nejmara u PSŽ. "Blaugrana" se potom aktivirala na tržištu, tražila zamjenu i na "Kamp Nou" iz Borusije Dortmund dovela Usmana Dembelea za 140 miliona.

Skoro pet godina kasnije Dembele je najveći promašaj u istoriji Barselone. Francuskom reprezentativcu ugovor ističe na kraju sezone, definitivno ga neće produžiti i kao slobodan igrač će otići iz kluba.

Posljednjeg dana prelaznog roka spekulisalo se da bi Dembele mogao da postane novi igrač PSŽ-a. Fudbaler je juče bio u Parizu, ali je transfer propao, jer je Barselona tražila 20 miliona eura, što PSŽ, zbog finansijskog fer-pleja nije mogao da plati.

Na kraju se Dembele vratio u Kataloniju, da bi u posljednjim minutima prelaznog roka "Mundo Deportivo" objavio informaciju da čelnici kluba razmatraju raskid ugovora, šest mjeseci prije kraja saradnja. Na taj korak odlučili su se, piše "Mundo", kako bi mogli da registruju Pjer-Emerika Obamejanga, koji je sinoć pojačao špansku ekipu.

Predsjednik Barselone, Đoan Laporta kazao je da je iznenađen činjenicom da fudbaler juče nije želio ni da produži ugovor sa klubom, ali ni da pređe u neku dugu sredinu, budući da je Barsa - poručio je Laporta - sinoć dobila ponudu iz Premijer lige za francuskog igrača.

"Pundili smo mu dobar ugovor, ali je odbio. Prvo je kazao da nije u pitanju novac, da bi onda govorio o ekonomskom aspektu ugovora. Iznenađen sam i što nije prihvatio ponudu engleskog kluba. Jednostavno nije htio. Ovo nema smisla - situacija nije dobra ni za njega, ni za klub. Teško je razumjeti trenutnu situaciju. On je u ekipi, ali Ćavi mora da gradi ekipu oko igrača, koji su budućnost Barselone. Iskreno, mislim da se Dembele već dogovorio sa nekim klubom, imamo neke insinuacije. Ali, zaštitićemo interese kluba", poručio je danas Laporta.

O kakvom transfer promašaju Barselone je riječ govori i sljedeći podatak - od Dembeleovog dolaska, klub je odigrao 253 utakmice, a u čak 124 nije bilo francuskog igrača. Veći dio tih mečeva propustio je zbog povrede.

Novinar, Toni Huanmarti danas je izračunao da je Barselona za Dembelea, računajući fiksni dio transfera, te bonus i plate, izdvojila čak 179 miliona eura. Za svaki Dembeleov gol platili su 5,7 miliona eura, svaku utakmicu 1,4 miliona, a svaki njegov minut na terenu 23.000 eura.

Definitivno promašaj za sva vremena.

Bonus video: