Švajcarski milijarder blizak Bajdenu kupuje Čelsi od Abramoviča?

"Abramovič je jedan od Putinovih najbližih savjetnika i prijatelja. Kao i svi drugi oligarsi, on je uspaničen", kazao je Vis za Blik

8761 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Švajcarski mediji otkrili su prvog kandidata za preuzimanje Čelsija, kluba u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča.

Reč je o milijarderu Hansjergu Visu (86), porijeklom iz Berna, koji godinama živi u SAD i "jedan je od najbogatijih i najuticajnijih Švajcaraca" na svijetu, navodi list Blik koji ga ispituje ove srede.

Dvije sedmice nakon što Čelsi je osvojio i Svjetsko klupsko prvenstvo, budućnost kluba je neizvjesnija nego ikada, jer je Abramovič, zbog invazije Rusije na Ukrajinu, podnio ostavku nakon 19 godina, predavši upravu klubom povjerenicima dobrotvorne fondacije Čelsija.

"Abramovič je jedan od Putinovih najbližih savjetnika i prijatelja. Kao i svi drugi oligarsi, on je uspaničen", kazao je Vis za Blik.

"Abramovič trenutno pokušava da proda sve svoje vile u Engleskoj. Takođe želi da se brzo riješi Čelsija", rekao je Švajcarac, koji je naveo da je u utorak dobio ponudu da kupi londonski klub.

Milijarder planira da odgovori povoljno, ali samo pod određenim uslovima i u okviru konzorcijuma od šest-sedam investitora.

"Abramovič traži previše u ovom trenutku. Čelsi mu duguje dvije milijarde funti. Ali, Čelsi nema novca. To znači da ko god kupi klub mora da nadoknadi dug Abramoviču“, rekao je Vis.

On je bogatstvo stekao osnivanjem američke filijale "Sinthesa", vodeće kompanije za proizvodnju medicinske opreme, na čijem je čelu bio do 2012. godine, kada ju je prodao.

Blizak je Džou Bajdenu, a njegovo lično bogatstvo Forbs procjenjuje na šest milijardi dolara, odnosno na nešto više od pet milijardi eura.

Bonus video: