Crni bilans navijačkog nasilja u Južnoj Americi

U Brazilu je između 2009. i 2019. umrlo 157 ljudi, u Argentini 136 u posljednjih 20 godina, a u Kolumbiji između 2001. i 2019. najmanje 170

2401 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Fudbal u Srednjoj i Južnoj Americi u posljednje vrijeme doživljava veliki talas navijačkog nasilja koji pomalo izmiče kontroli.

Prije deset dana u Meksiku 26 osoba je teško povrijeđeno, a 14 uhapšeno zbog incidenata na meču Keretaro - Atlas.

Incident je dobio posebnu pažnju zbog činjenice da će Meksiko biti domaćin Svjetskog prvenstva 2026, zajedno sa SAD i Kanadom.

Iste večeri, kao i u Meksiku, dogodili su se brutalni napadi ispred stadiona u Palmiri, nedaleko od kolumbijskog grada Kalija, u kojima su učestvovali navijači klubova Amerika i Deportivo Kali.

Dan nakon toga, u Brazilu su se sukobili navijači Atletiko Mineira i Kruzeira, pri čemu je ubijena jedna osoba.

Dok analitičari koji proučavaju fudbalsko nasilje kažu da je kraj ograničenja mjera protiv širenja koronavirusa, koji se okrivljuje za porast nasilja u francuskom i engleskom fudbali, svakako faktor, kažu da su vlasti neadekvatne...

"Nasilju u fudbalu neće biti kraja, to mora da bude vrlo jasno", rekla je za AFP Heloisa Reis, profesorka na Univerzitetu u Sao Paulu, autorika knjige na tu temu, dodajući:

"Ali to se može smanjiti. Potrebna je integrisana javna politika."

Argentina, Brazil, Kolumbija, Ekvador i Peru donijeli su zakone kojima se huligani kažnjavaju zatvorom ili čak otkazuju sportska događanja u slučaju nereda. Neke od tih inicijativa su praktično identične mjerama iz Evrope za kontrolu huligana, poput uvođenja biometrijskih identifikacija i video nadzora na stadionima i oko njih.

Nakon nasilja u Meksiku, u gradu Keretaro, gostujućim navijačima zabranjeno je putovanje na utakmice. Slična mjera se primjenjuje u Argentini, Brazilu i Kolumbiji, ali stručnjaci upozoravaju da navijači još putuju i da se nasilje samo seli na ulice.

Uprkos svim naporima, broj smrtnih slučajeva povezanih s fudbalskim nasiljem je velik.

U Brazilu je između 2009. i 2019. umrlo 157 ljudi, u Argentini 136 u posljednjih 20 godina, a u Kolumbiji između 2001. i 2019. najmanje 170.

"Velika greška mjera je fokusiranje isključivo na sigurnosnu komponentu", rekao je sociolog Herman Gomes, istraživač Kolumbijskog udruženja za sportske studije.

Poznavatelji se slažu da mjere obično ignorišu akademske studije i društvene frustracije koje proizlaze iz nezaposlenosti, nejednakosti ili upotrebe droga i alkohola.

Reis, međutim, kaže da srž problema leži u "toksičnoj muškosti". Prema njenim riječima, fudbalske utakmice su arena za nadmetanje muškaraca koji primjenom fizičke sile stiču moć nad suparnicima, posebno na vlastitoj teritoriji. Stoga zagovara politiku koja je usmjerena na obrazovanje muškaraca, ali nije optimistična po tom pitanju.

"Živimo pod muškom dominacijom stoljećima. Muške vrijednosti su dominacija, snaga, hrabrost. Može li ovo završiti? Ne", rekla je.

Nasilje je eskaliralo nakon što su se navijači vratili na stadione nakon ukidanja epidemioloških mjera.

"To su posljedice tako dugog zatvaranja, ograničenja kojih se ljudi žele riješiti vraćanjem na normalno", rekao je Gomes.

U Brazilu je od 12. februara prijavljeno najmanje devet incidenata, uključujući smrt navijača Palmeirasa i kamenovanje klupskih autobusa, u kojima su povrijeđeni i igrači.

Bonus video: