Kapelo o krahu Italije: Kopiramo Gvardiolu 15 godina, umjesto da kopiramo Klopa i Blesina iz Đenove

Već 15 godina italijanski fudbal imitira Gvardiolin fudbal. Nema vertikalnih dodavanja, nema fizičkog fudbala, ne postoji navika da se ide jako u duele. Mi moramo da slijedimo stil Jirgena Klopa", rekao je Kapelo

4399 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Među brojnim analizama kraha italijanske fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za Mundijal, izdvojila se ona koju je napravio Fabio Kapelo, jedan od najboljih trenera svih vremena.

Italija je sinoć poražena od Makedonije 1:0 u Palermu, drugi put zaredom neće je biti na Svjetskom prvenstvu.

Po Kapelu, razlog je – Pep Gvardiola.

“Već 15 godina italijanski fudbal imitira Gvardiolin fudbal. Nema vertikalnih dodavanja, nema fizičkog fudbala, ne postoji navika da se ide jako u duele. Mi moramo da slijedimo stil Jirgena Klopa. To jedino radi Atalanta i ima velike rezultate. Vinćenco Italijano (trener Fiorentine) radi nešto slično, još bolje radi Aleksander Blesin u Đenovi, ali on je Nijemac. Njemački model uvijek treba da nam bude neka vrsta uzora, mi nemamo tehnički darovite igrače kao Španci”, kazao je Kapelo.

Nastavio je sa konkretnim primjerima.

“Nemamo mnogo talenta za igru, to je realnost. Nemamo mnogo klase u napadu. Osimen, Lukaku i Ejbraham su sasvim obični napadači, a kod nas su prvoklasni golgeteri. To nameće brojna pitanja... Dalje, često čitam – imao je 45 tačnih dodavanja. Ali, kakva su to dodavanja – koliko je to ključnih...”, rekao je Kapelo.

Bonus video: