Mundijalska groznica - posljednji put? (INFOGRAFIK)

Danas u Dohi žrijeb za Mundijal - i najveće reprezentacije strahuju od "grupe smrti". Biće ovo posljednje SP sa 32 reprezentacije, već na narednom će učestvovati 48 selekcija

31423 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mundijalska žrijeb-groznica, vjerovatno posljednji put!

Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje će se održati od 21. novembra do 18. decembra ove godine, posljednje je na kojem će učestvovati 32 reprezentacije i koje će se igrati u poznatom formatu - osam grupa sa po četiri selekcije, po dvije provoplasirene idu u osminu finala...

Tako je bilo u Francuskoj 1998, Koreji i Japanu 2002, Njemačkoj 2006, Južnoj Africi 2010, Brazilu 2014. i Rusiji 2018, tako neće biti u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku, zemljama koje će zajednički organizovati Mundijal 2026.

Prelazi se, naime, na format od 48 reprezentacija u završnici - žrijebaće se 16 grupa sa po tri tima, 32 selekcije će proći u nokaut fazu, koja će krenuti od šesnaestine finala.

U takvom grupnom sistemu, gdje dvije od tri selekcije prolaze dalje, teško je zamisliv scenario da se neka velesila oprosti nakon prve faze, kao što se desilo nebrojeno puta do sada - u Japanu i Koreji 2002. gdje je odmah ispao aktuelni svjetski prvak Francuska, na primjer, ili prije četiri godine u Rusiji gdje je u grupi "zaribala" Njemačka, tada takođe svjetski šampion.

Pred današnji žrijeb u Dohi (18 sati po našem vremenu), međutim, ni velesilama nije svejedno - barem jedna "grupa smrti" je zagarantovana.

Selekcije su podijeljene u četiri šešira na osnovu pozicija na martovskoj rang-listi Fife, koja je objavljena juče.

Izuzetak je samo domaćin, Katar, koji će se naći u grupi A, dok će ostali nosioci - Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija i Portugal biti raspoređeni u ostalih sedam grupa.

Svjetski vicešampion i najuspješnija ex-Yu reprezentacija, Hrvatska, nalazi se u drugom šeširu sa Njemačkom, Holandijom, Danskom, Meksikom, Urugvajem, Švajcarskom i SAD.

Srbija je u trećem šeširu sa Senegalom, Iranom, Japanom, Morokom, Poljskom, Južnom Korejom i Tunisom, dok su u četvrtom Kamerun, Kanada, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, te pobjednici preostalog evropskog plej-ofa (Vels, Škotska ili Ukrajina), i dva interkontinentalna baraža (Kostarika ili Novi Zeland, odnosno Emirati, Australija ili Peru).

Žrijeb će biti dirigovan na način što u istoj grupi neće moći da se nađu reprezentacije iz iste konferderacije - izuzetak je UEFA, odnosno Evropa, s tim što će maksimum dvije selekcije sa Starog kontinenta moći da budu zajedno.

U istoj grupi, na primjer, neće moći da budu Francuska, Njemačka i Poljska, ali su zato moguća paklena grupe kao što je Brazil - Njemačka - Srbija - Gana...

Žrijeb će početi od prvog šešira - prvo će se izvlačiti imena reprezentacija, pa ceduljice s grupama, a onda će se ređati selekcije ka nižim šeširima.

Za razliku od prethodnih svjetskih šampionata, raspored odigravanja utakmica neće biti automatski utvrđen na osnovu pozicija izvučenih selekcija u grupama - Fifa će zadržati pravo da "ručno" odredi satnicu koja će biti prilagođena lokalnom vremenu selekcija koje igraju utakmicu.

Svjetsko prvenstvo 2022., Trofej Svjetsko prvenstvo
foto: Shutterstock

Za razliku od prethodnih prvenstava, takođe, još nije kompletiran spisak učesnika - dva interkontinentalna baraža (Kostarika igra sa Novim Zelandom, Peru čeka boljeg iz duela Australija - UAE) ostavljena su za jun zbog koronavirusa i restrikcija u putovanjima, dok je u evropskom plej-ofu omogućeno ratom pogođenoj Ukrajini da u junu pokuša da se domogne Mundijala.

Ukrajinci igraju sa Škotskom, a pobjednika čeka Vels.

Kuglice u Dohi izvlačiće osam bivših fudbalera i trenera, odnosno selektora, među kojima su i svjetski prvaci, Brazilac Kafu i Njemac Lotar Mateus.

Ostali su legendarni Bora Milutović iz Bajine Bašte, jedini selektor koji je vodio pet različitih reprezentacija na mundijalima (Meksiko 1986, Kostarika 1990, SAD 1994, Nigerija 1998. i Kina 2002), zatim Džej-Džej Okoča, Ali Daei, Tim Kejhil, Adel Ahmed Malahal i Rabah Mađer.

Listu reprezentacija koje neće učestvovati na Mundijalu u Kataru predvode četvorostruki svjetski prvaci Italijani, koji su u polufinalu plej-ofa senzacionalno poraženi od Sjeverne Makedonije.

Nema ni Rusije, koja je izbačena zbog rata u Ukrajini, nema ni Norvežana sa Halandom, nema ni Egipta sa Salahom.

Iz Afrike će nedostajati Nigerija, Obala slonovače i Alžir, iz Južne Amerike - Kolumbija i Čile...

Crna Gora, koja još traži plasman na veliko takmičenje, nije bila ni blizu u jakoj grupi sa Holandijom, Norveškom i Turskom.

Na narednom Mundijalu Evropa će dati 16 učesnika, umjesto 13 kao do sada, pa će šanse, barem teoretski, biti veće...

Sastavi šešira pred današnji žrijeb

Prvi šešir: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija, Portugal;

Drugi šešir: Holandija, Njemačka, Danska, Švajcarska, Urugvaj, Hrvatska, SAD, Meksiko;

Treći šešir: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis;

Četvrti šešir: Kanada, Kamerun, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, Peru - Australija ili UAE, Vels - Ukrajina ili Škotska, Kostarika ili Novi Zeland.

Bonus video: