Jako, ujednačeno i već viđeno

Ako Australija ili Peru dobiju Interkontinentalni baraž, a velike su šanse za to, imaćemo čak dvije grupe sa tri iste reprezentacije sa prošlog SP. Brazil, Švajcarska i Srbija - ponovo zajedno

19580 pregleda 2 komentar(a)
Šaćiri daje gol Srbiji na Mundijalu u Rusiji 2018., Foto: Reuters
Šaćiri daje gol Srbiji na Mundijalu u Rusiji 2018., Foto: Reuters

Ujednačen žrijeb grupa za Mundijal u Kataru, teško može da se izdvoji najjača i najneizvjesnija grupa.

Biće, međutim, kao i uvijek - i jako i neizvjesno.

Kada su zajedno izvučeni Španija i Njemačka, svjetski prvaci iz 2010. i 2014, činilo se da dobijamo "grupu smrti", no Japan i pobjednik Interkontinentalnog baraža Kostarika - Novi Zeland su malo razvodnili kvalitet - ostalo je "samo" jaka grupa.

Srbija je, zanimljivo, dobila dva ista rivala kao na Mundijalu u Rusiji i pokušaće da se revanšira Brazilu i Švajcarskoj za poraze iz 2018. Tešku grupu E kompletirao je Kamerun.

Okršaj Srbije i Švajcarske prije četiri godine obilježile su kontroverze, fudbaleri "sajdžija" porijeklom sa Kosova Šaćiri i Džaka slavili su golove (2:1) pokazujući rukama dvoglavog orla - simbola na zastavi Albanije, a švajcarski mediji su minulih dana u komentarima potencirali da bi bilo poželjno da se izbjegne novi susret.

Desio se i sudijski previd, Srbija je oštećena za penal, i sve su to stvari iz prošlosti koje će obilježiti najavu novog duela - vjerovatno direktnog okršaja za drugog putnika u osminu finala iz grupe G, jer su "karioke" favoriti.

Tu je, međutim, i Kamerun - uvijek neugodan na mundijalima.

Izabranici Dragana Stojkovića Piksija igraće prvi meč na SP protiv najtrofejnije reprezentacije, petostrukog svjetskog prvaka Brazila, Švajcarci će otvoriti SP mečom protiv Kameruna.

Hrvatski, svjetski vicešampioni, bolje su prošli od Srbije, očekivano jer su bili u drugom šeširu, ali neće im biti lako sa Belgijom, zatim Marokom Vahida Halilhodžića i opasnom Kanadom, koja igra prvo SP od 1986. godine.

Selektori učesnika Mundijala
Selektori učesnika Mundijalafoto: Reuters

Svjetski šampioni Francuzi opet su izvukli Dansku, kao prije četiri godine u Rusiji (jedini meč na tom SP koji je završen 0:0), a ako interkontinetalni baraž dobiju Peru ili Australija (Peruanci čekaju boljeg iz okršaja Australija - UAE), dobićemo još jednu grupu sa tri ista tima kao na prošlom SP! Tu je još i Tunis.

Englezi će, u grupi B, možda igrati sa komšijama Velsom ili Škotskom (evropski plej-of sa njima igra i Ukrajina), a Sjedinjene Američke Države i Iran ne bi trebalo da budu smetnja Gordom Albionu da se plasira u osminu finala.

Dobro su prošli i Holanđani, koji su u grupi A dobili domaćina, selekciju Katara, a tu su još Senegal i Ekvador.

Leo Mesi će igrati protiv Roberta Levandovskog u grupi B, gdje društvo Argentincima i Poljacima čine Meksiko i Saudijska Arabija. "Gaučosi" su favoriti da osvoje prvo mjesto...

Edinson Kavani je sa dva gola u osmini finala prošlog Mundijala eliminsao Kristijana Ronalda, a Urugvaj i Portugal sada će se sresti u grupi, u kojoj su još Južna Koreja i Gana.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igra se od 21. novembra do 18. decembra na osam modernih stadiona u široj okolini Dohe.

Bonus video: