Kulturno nasljeđe: Maradonin dres će biti prodat za najmanje četiri miliona funti

Maradonin dres sa brojem 10 je posljednjih 35 godina u vlasništvu bivšeg veznog igrača Engleske Stiva Hodža, nakon što su njih dvojica zamijenili dresove na kraju četvrtfinala između Argentine i Engleske

2969 pregleda 0 komentar(a)
Maradonin dres sa meča sa Engleskom, Foto: Christopher Thomond/The Guardian
Maradonin dres sa meča sa Engleskom, Foto: Christopher Thomond/The Guardian

Gol Dijega Maradone – čuvena "božja ruka" ušao je u istoriju fudbala i učvrstio legendarni status argentinske superzvijezde, a procjenjuje da će se dres koji je nosio kada je postigao taj gol na Svjetskom prvenstvu 1986. prodati za najmanje četiri miliona funti, koliko iznosi početna cijena.

Maradonin dres sa brojem 10 je posljednjih 35 godina u vlasništvu bivšeg veznog igrača Engleske Stiva Hodža, nakon što su njih dvojica zamijenili dresove na kraju četvrtfinala između Argentine i Engleske.

Argentina je pobijedila u meču 2:1 nakon što je Maradona postigao i drugi legendarni gol, kasnije proglašen i golom vijeka. Argentina je osvojila Mundijal.

Hodž je rekao da Maradonina majica ima „duboko kulturno značenje za fudbalski svijet, narod Argentine i narod Engleske“.

„Bila je apsolutna privilegija igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih fudbalera svih vremena”, kazao je Hodž.

„Božja ruka je zaista jedinstven trenutak ne samo u istoriji sporta, već i u istoriji 20. vijeka. Maradona se sada pamti kao jedan od najvećih koji je ikada igrao fudbal – a ova konkretna utakmica je najveće njegovo nasljeđe”, rekao je Bram Vahter, šef aukcijske kuće Sotbi.

Online licitiranje za dres biće otvoreno od 20. aprila do 4. maja. Majica će biti izložena javnosti u galeriji “Sothebi's New Bond Street”.

Rekord za prodaju sportskog dresa je 5,6 miliona dolara za koliko je 2019. prodat dres američke legenda bejzbola Bejba Ruta iz Njujork Jenkisa 20-ih godina prošlog vijeka.

Bonus video: