Barselona u Njemačkoj, Murinjo protiv noćne more

Nastavlja se takmičenje u Ligi Evrope i Ligi konferencija, večeras na programu prve utakmice četvrtfinala

5345 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ALBERT GEA
Foto: ALBERT GEA

Fudbaleri Barselone trenutno su jedna od najboljih ekipa u Evropi. Kastalonci igraju kao preporođeni od Ćavijevog dolaska, u La Ligi su prečicom stigli do prvog mjesta, prijete čak i odmaklom Realu, a ciljaju evropski trofej. Nakon duže vremena, to nije Liga šampiona, ali bi i liga Evrope zadovoljila apetite u ovom, “tranzicionom” periodu. Rival u četvrtfinalu je Ajntraht, a prva utakmica je večeras (21 h) u Frankfurtu.

Katalonci su, jasno, prvi favoriti da osvoje drugo po rejtingu evropsko takmičenje. Bukmejkeri uoči četvrtfinalnih duela nude koeficijent 2,5 na Barselonu, ispred Lajpciga (4,6), Atalante (6,2) i Vest Hema (7,4). Lion, Ajntraht, Rendžers i Braga, preostali četvrtfinalisti, mnogo se slabije kotiraju.

Barsa u polufinalu ide na boljeg iz sudara Vest Hem - Lion, ali Ćavi misli samo na Njemce.

”Frankfurt je sjajan, jak tim, a krasi ga odlična tranzicija. Biće teška utakmica, očigledno je da nijesmo imali sreće na žrijebu. Imaju dobre igrače naprijed, štopere, ali i golmana, kao i kvalitetan stručni štab. Njihovi igrači možda nijesu poznati u Španiji, ali je riječ o vrhunskim fudbalerima”, kazao je u najavi meča trener Barselone, Ćavi.

Ajntraht je prije tri godine igrao polufinale ovog takmičenja, kada je eliminisan od budućeg osvajača Čelsija.

”Biće prelijepa utakmica, protiv izvanrednog protivnika. Nećemo se braniti, pokazaćemo svoju snagu. Moramo da budemo razumni”, poručio je trener njemačke ekipe Oliver Glasner.

Osim ovog duela biće zanimljivo i u okršaju Lajpciga i Atalante, ekipa koje su sezonu počele u Ligi šampiona. Vest Hem u Londonu dočekuje Lion u prvom meču, dok je Braga domaćin Rendžersu.

U Ligi konferencija, takođe je na programu četvrtfinale, a najviše pažnje privlači duel Bode-Glimta i Rome.

Ove ekipe sastale su se ranije tokom sezone u grupnoj fazi, a norveška ekipa je na domaćem terenu slavila čak 6:1, što je najteži Murinjov evropski poraz. Da Norvežani ne leže “vučici”, pokazao je i drugi meč, u Rimu, gdje je bilo 2:2.

Rimljani ponovo putuju do granice polarnog kruga, srećom po njih neće biti hladno kao krajem oktobra.

Žoze Murinjo se, u međuvremenu, raspravlja sa novinarima u Italiji, a nakon serije od četiri pobjede (uključujući i onu nad Lacijom) i jednog remija na posljednjih pet mečeva u Seriji A, na pres-konferenciji je odgovorio jednom radio-repoteru.

”Slušajući tvoje kritike juče na radio emisiji, očekivao sam mnogo teže, agresivnije pitanje. Ali, kada tu sjedneš ispred mene, manji si od makovog zrna”, kazao je Murinjo, a novinar mu je odgovorio:

”Ja sam tu, da objasnim sve što vas zanima”.

Ko će kome šta objašnajavati, vidjeće se večeras nakon meča na samom sjeveru Evrope, tek “vučicu” čeka težak put do finala u Tirani, jer ako prođe Norvežane ići će na boljeg iz dvomeča Lester - PSV.

Drugo ukrštanje je sa četvrtfinalnih mečeva Fejnord - Slavija i Marsej - PAOK.

Bonus video: