Faust kao Bećiraj prije 15 godina: Ko je najefikasniji stranac u CG fudbalu

Njegov učinak od devet golova na prvih deset mečeva je nezabilježen na našoj sceni, kada je riječ o igračima koji su se prvi put, pa i niotkuda, pojavili u crnogorskom fudbalu

13546 pregleda 7 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Deset mečeva, devet golova - odavno neko nije napravio takav prodor u crnogorski klupski fudbal kao Rodrigo Emilio Faust, 26-godišnji napadač iz Argentine.

Faust je početkom februara došao u Jezero iz ekipe Ekskursionistas (planinari, na španskom), iz Belgrana, predgrađa Buenos Ajresa, i od starta počeo da daje golove i ne staje. Kandidat je za prvog strijelca lige, ima samo dva gola manje od vodećeg Kristijana Vulaja.

Vodi Jezero ka opstanku, danas je donio pobjedu protiv Dečića, u posljednja tri meča upisao se pet puta, postigao i najljepši pogodak u martu na crnogorskim terenima.

Faust (po prezimenu, moguće i njemačkog porijekla - "faust" na njemačkom znači šaka, a, naravno, odmah asocira i na čuveni Geteov spjev Faust, jedno od najvećih književnih dijela svih vremena) prošao je fudbalsku školu Urakana, imao i dvogodišnji ugovor sa prvoligaškim timom, ali nije uspio da se izbori za status.

Igrao je u nižim argentinskim rangovima, a najniži je bio i posljednji u kome je nastupao - Primera C, koju je napustio da bi došao u CFL.

Njegov učinak od devet golova na prvih deset mečeva je nezabilježen na našoj sceni, kada je riječ o igračima koji su se prvi put, pa i niotkuda, pojavili u crnogorskom fudbalu.

U drugom dijelu sezone 2007/08, Fatos Bećiraj, tada anonimac iz Peći, lansirao je Budućnost ka prvoj titulu, postigavši devet pogodaka na proljeće, kada su se vodile odlučujuće bitke za prvo mjesto.

U januaru 2017, u Iskru je iz Kolubare došao srpski napadač Rodoljub Paunović i sa devet pogodaka u donio Danilovgrađanima opstanak.

Navijači Budućnosti sjećaju se Panajotisa Moraitisa, koji je u drugom dijelu sezone 2019/20. nakon dolaska iz grčkog drugoligaša Panahaikija, upisao osam pogodaka na 11 utakmica, a šampionski pehar stigao u Podgoricu.

Niko, međutim, nije bio tako efikasan kao 26-godišnji "gaučo", koji postiže skoro gol po utakmici, odnosno u prosjeku na svaka 93 minuta.

Bonus video: