Od Sevilje do regije, za devet godina - Vujović: Krivica moja, a sramota grada

Kultni podgorički klub od naredne godine će igrati u najnižem rangu crnogorskog fudbala. Ne tako davno osvajao je trofeje, igrao sa španskim gigantom. Šta o tome kaže predsjednik Vladan Vujović, pod čijim vođstvom je Titograd doživio strahovit pad

29280 pregleda 25 komentar(a)
Foto: OFK Titograd
Foto: OFK Titograd

OFK Titograd, nekadašnja Mladost, igraće naredne sezone u Trećoj ligi.

Kultni podgorički klub sa Cvijetnog brijega (novije - sa Starog aerodroma), u kojem su svojevremeno prve korake napravili, kroz koji su prošli fudbaleri top evropskog kalibra, koji su rješavali finala Lige šampiona i bili "srebrne lopte" Frans fudbala, klub koji je i u cijeloj regiji bio prepoznat kao rasadnik fudbalskih talenata, tavoriće u regiji - u podsavezu.

Izvjesno je - o njemu će se pričati sve manje...

Tužno ispadanje u najniži rang crnogorskog fudbala ne znači samo po sebi definitivno odustajanje od svrhe koja je kroz istoriju bila "DNK" ovog kluba - rad sa mlađim kategorijama, proizvodnje fudbalera.

Od toga se, utisak je, odustalo minulih godina, jer se OFK Titograd (od 1991. do 2018. Mladost) od rasadnika pretvorio u "rasipnika" - barem za crnogorske, skromne fudbalske prilike, borio se za trofeje, osvajao trofeje, dobro plaćao igrače i trenere, kupovao čak i od "starijeg brata", Budućnosti. Izlazio je i na evopsku scenu i ostavljao trag.

OFK Titograd je, naime, crnogorski šampion iz 2016. godine, dvostruki osvajač Kupa. Na internacionalnoj sceni je izbacio mađarski Videoton, slovačku Senicu, azerbejdžanski Nefči, jermenski Gandžasar, u po jednoj utakmici je upisao pobjede protiv austrijskog Šturma, albanskog Kukešija, u kvalifikacijama za Ligu Evrope igrao je čak i protiv španske Sevilje.

Uoči meča Sevilja - Mladost ljeta 2013.
Uoči meča Sevilja - Mladost ljeta 2013.foto: Sevilla FC

Ali, od Sevilje, do regije - do Ribnice, Drezge i Crvene stijene, kratak je put - trajao je devet godina.

Još slikovitije, još kraće - od pobjede nad Šturgom u Gracu, 2017, do ispadanja u podsavez, 2022.

Tačno toliko i traje misija biznismena Vladana Vujovića, na čelu kluba.

Vujović je postao predsjednik uoči meča sa Šturmom, pokušao je da modernizuje klub, vratio mu staro ime (OFK Titograd), promijenio grb, dovodio trenere iz inostranstva, čak i iz Austrije, uradio, ili pokušao da uradi još mnogo toga, a doživio je - rezultatski sunovrat.

Na dan kada je OFK Titograd ispao u najniži rang takmičenja, Vujović za "Vijesti" kaže:

"Sport odslikava situaciju u društvu, koliko para toliko i muzike. Pandemija koronavirusa bukvalno je razorila naš klub", kaže Vujović.

Korona je, međutim, bila i u drugim klubovima, a predsjednik OFK Titograda kaže da nisu svi platili ceh na isti način.

"Nisu postojali isti aršini, prema nama i prema ostalim klubovima. Čak i kada smo bili važan činilac, kada smo osvojili Kup Crne Gore, nismo bili uvaženi od strane države i od strane Saveza, barem u onoj mjeri u kojoj su ostali klubovi. Čak, sa sigurnošću mogu da kaže da je država pomagala svima osim nama. U vrijeme korone, koja je žestoko pogodila i sportske kolektive, svi su imali neku pomoć - od opštine, od javnih državnih preduzeća, a mi nismo dobili ništa. Zašto je to tako - možda je zbog politike, ne mogu da sudim. Jer, ja se ne bavim politikom, ja uvažavam sve ljude".

Vladan Vujović
Vladan Vujovićfoto: OFK Titograd

Vujović napominje i konkretan primjer:

"Čak i 'crkavicu' od dvadesetak hiljada eura, koju je naš klub 15 godina dobijao od strane Opštine Podgorica, više nemamo. Istovremeno, Opština Podgorica, priskače u pomoć Rudaru iz Pljevalja kada se našao u finansijskoj krizi, i ne samo Glavni grad nego i mnogi drugi. Mi nismo dobili ništa, ostavljeni smo milost i nemilost. Nemam ništa protiv Rudara, ni protiv ostalih klubova, pa i nekih trećeligaša koji dobijaju neka sredstva od Opštine, ali mi nemamo ništa. Zato je ispadanje Titograda u Treću ligu velika sramota grada", kaže Vujović.

Na pitanje kolika je njegova krivica, jer, uprkos svemu, "umjetnost" ispasti u treći rang crnogorskog fudbala, i to samo godinu nakon igranja u Prvoj ligi, Vujović kaže:

"Naravno da je moja krivica. Ona je u tome što sam vjerovao, očigledno naivno, da možemo da poslujemo u zdravim okvirima, po zakonu, da nemamo ni cent poreskog duga, da funkcionišemo i ponašamo se po pravilima tržišta. Pitajte koliki je poreski dug nekih klubova koji dobijaju licence za Evropu".

Vujović na kraju naglašava da ispadanje u Srednju regiju nije katastrofa.

"Časnije je biti trećeligaš, nego igrati za kladionice. Ovo je rezultatski neuspjeh, ali nije katastrofa. Treba samo prebrojati u prvoligaškim klubovima koliko je fudbalera prošlo kroz OFK Titograd. To su igrači koja ja više ne mogu sam da plaćam. Ali, krenućemo od nule, presabraćemo se, pregrupisati, imamo našu djecu koja su i dalje brojna u mlađim reprezentativnim kategorijama", kaže Vujović, i zaključuje:

"Od nule, od koje je klub trebalo da krene i 2017. godine da ja nisam priskočio u pomoć".

Bonus video: