Viktor se vinuo u visine

Mladi napadač Budućnosti skrenuo pažnju na sebe, a poseban pečat ostavio u derbijima sa Sutjeskom, svojim matičnim klubom

6625 pregleda 4 komentar(a)
Viktor Đukanović, Foto: FK Budućnost
Viktor Đukanović, Foto: FK Budućnost

U priličnoj oskudici kvaliteta na crnogorskim terenima, nije teško ni na prvi pogled uočiti nekoga ko ima fizičke, brzinske i tehničke karakteristike fudbalera sa potencijalom.

Viktor Đukanović, 18-godišnji napadač Budućnosti, nije niotkud i iznenada “buknuo” ove sezone i postao jedan od vodećih igrača CFL – o njemu se, kao o mladiću sa mnogo igračkog talenta, ali i sa drugim karakteristikama, koje su u današnjem fudbalu neophodni za iole ozbiljniju priču, priča već dugo.

Đukanović je u prvoj punoj seniorskoj sezoni upisao devet prvenstvenih golova, dodao još četiri u Kupu Crne Gore i na početku karijere nagovijestio da njegov put može da bude uspješan i da može ga odvede u neke srećnije fudbalske sredine.

“Iskreno, nisam očekivao da će početak biti ovakav. Bilo je golova, bilo je asistencija, trener i saigrači su vjerovali u mene i kada nije bilo dobro”, kaže Đukanović.

Kao i svakom mladom čovjeku, prijaju mu pažnja i komplimenti, ali ističe:

“Ne bih da govorim o sebi kao o nekoj budućoj zvijezdi našeg fudbala. Imamo još talentovanih igrača, poput Mijovića, a i rano je. Ipak je ovo moja prva seniorska godina. Daću sve od sebe da tako bude, ali vrijeme će da pokaže. U svakom slučaju, zadovoljan sam, ali nije još gotova sezona, tek treba da se sumiraju utisci”.

Budućnost je predala šampionski naslov Sutjesci, nakon dvije godine dominacije. “Plavi” su od starta bili u minusu, nisu bili konkurentni, ali sezona, kaže Đukanović, još može da bude uspješna.

“Čeka nas finale Kupa, sav fokus je na utakmicu sa Dečićem. To je naših najvažnijih 90 minuta. Sutjeska je bila bolja u prvenstvu, zaslužila je čestitke na tituli, nama ostaje borba za drugi trofej. Želimo Kup, mislim da smo favoriti, nadam se i vjerujem da ćemo to opravdati”.

Satisfakcija za izgubljenu titulu od Sutjeske mogle bi da budu pobjede u međusobnim duelima – od šest mečeva sa šampionom (četiri u prvenstvu i dva u Kupu), Budućnost je dobila tri, a izgubila jedan.

Na četiri od šest utakmica, Đukanović je postigao po gol, nije, dakle, imao “milosti” prema klubu u kome je počeo karijeru.

“Motivisan sam kada igram protiv Sutjeske. To je pravi sportski motiv, jer igram za Budućnost, a Sutjeska nam je najveći rival. To je normalno da u najvažnijim utakmicama, igrač ima i najveću inspiraciju. Drago mi je što sam bio efikasan u tim mečevima, posebno zbog toga što sam golovima doprinio da ostvarimo plasman u finale Kupa”, kaže mladi Nikšićanin.

Igrač od 18 godina, sa učinkom i kompletnim utiskom kakav je ostavio Đukanović, uvijek je interesantan na fudbalskom tržištu. Pod ugovorom je sa podgoričkim klubom, a svjestan je da je skrenuo pažnju.

“Znam da je tako, vidjećemo šta će da bude na ljeto. Šta god da se dogodi, i ako ostanem u Budućnosti, i ako eventualno odem, biću maksimalno posvećen, spreman da se dokazujem i naporno radim. Sada ne razmišljam o tome, potpuni fokus je na finale Kupa i moja želja da i u tom meču postignem gol i pomognem klubu da uzme pehar”.

A nakon Kupa i kraja sezone, nada se da će napraviti korak dalje u nacionalnom timu.

“Prošao sam mlađe selekcije, još sam u omladinskom statusu, a imao sam poziv za mladu selekciju, pred meč sa Italijom u martu. Nisam mogao da budem u konkurenciji zbog povrede, nadam se da ću zaslužiti poziv za utakmicu sa Luksemburgom u junu. Volio bih da debitujem za mladu reprezentaciju, kao novu stepenicu ka cilju – da postanem reprezentativac Crne Gore”, zaključio je Đukanović.

Bonus video: