Piksi: Dejo je za mene šesta Zvezdina zvezda

U Beogradu promovisana knjiga Nebojše Petrovića "Piksi - Sve za deset", a jednako velika zvijezda na svečanosti bio je predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević

16088 pregleda 33 komentar(a)
Savićević, Foto: FSCG
Savićević, Foto: FSCG

Promocija knjige o Draganu Stojkoviću Piksiju, ali je jednako velika zvijezda na beogradskom hepeningu bio - Dejan Savićević.

Dugotrajan aplauz koji je prerastao u ovacije dobro popunjene dvorane nekadašnjeg Doma sindikata najvjernije je pokazao kakav je predsjednik FSCG ostavio trag noseći dres Crvene zvezde i koliko je nedostajao fudbalskom Beogradu, gdje ga nije bilo nekoliko godina, barem ne na javnoj sceni.

I podsjetio se Piksi kakva je nepravda nanijeta njegovom nekadašnjem saigraču, velikom prijatelju - možda i najveća napravda u istoriji nekadašnjeg šampiona Evrope.

- Dejo je za mene šesta Zvezdina zvezda. Budimo iskreni, Savićević je po svim parametrima bio broj jedan u ekipi koja je postala šampion Evrope, klasa iznad ostalih, uz svo poštovanje za sve takođe velike igrače te generacije - kazao je Stojković, peta Zvezdina zvezda.

Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon, Piksi, i umjesto Savićevića - cijela generacija koja je 1991. pokorila Evropu.

Solomonsko rješenje, a zašto Savićeviću nije pripalo ono što je zaslužio - donekle je tabu tema, ali i poznata priča…

Stojković je otkrio da je upravo on još 2006, dok je bio predsjednik beogradskog kluba, predložio Deja za šestu Zvezdinu zvezdu, a da je cijeli protokol prekinuo - niko drugi do sam Savićević.

Kao što je u šaljivom tonu na današnjoj promociji naveo Piksija da priča o nekoj drugog temi…

- Kada sam Deju saopštio moju ideju i proceduru, kategorički je odbio bilo kakav razgovor na tu temu. Nije bilo više mjesta toj priči. Svi znaju kakav je Savićević, nije bilo ni šanse, niti svrhe da ga ubjeđujemo u suprotno - istakao je selektor reprezentacije Srbije.

Savićević: Žao mi je što nijesmo zajedno osvojili Kup evropskih šampiona

Kada je vidio Savićevića, Stojković je uzviknuo "ovo je moj brat".

- O Piksiju je teško pričati. Ne znate sa koje strane da krenete. Sve ovo je zaslužio, mada je knjiga mogla da bude i deblja. Biće vremena da se i to popravi. Fudbalski putevi su nam se ukrstili u Zvezdi, a Šekularac je bio vidovit da nas stavi za cimere. Jedino mi je ostala žal što Piksi nije ostao godinu duže u "Ljutice Bogdana" da zajedno osvojimo Kup evropskih šampiona. Igrao je protiv nas u finalu, ali je sreća što ga trener Olimpika nije ubacio u igru ranije", kazao je Savićević.

Predsjednik FSCG podijelio je utiske sa promocije.

- Osjećam se lijepo što sam ovdje, ovo je sportska priča. Ljudi koji vole fudbal, poznaju fudbal došli su da odaju priznanje Piksiju za sve što je uradio tokom igračke karijere i za ovo sad u ulozi selektora. U ovakvom ambijentu svako mora da se lijepo osjeća i drago mi je što sam bio na promociji knjige“, rekao je Savićević novinarima poslije promocije.

Osvrnuo se i na Milan, koji bi za vikend mogao da osvoji Skudeto, prvo poslije 2011. godine.

"Milan čeka titulu 11 godina i nadam se da će je osvojiti. To bi bio veliki podstrek za novi menadžment i nadam se da će se promijeniti vlasnička struktura jer sa trenutnom nema velike igrače. Bez velikih igrača teško da možete da napravite evropsko dostignuće i da se vratite na vrh svjetskog fudbala. Nadam se da će se to promijeniti i da će Milan uzeti Skudeto i da će se pojačati sa nekim igračima i da će za par godina biti na vrhu i da će vratiti primat koji je Italija izgubila od Engleske", rekao je Savićević.

Prvi put u istoriji crnogorskog fudbala, naša zemlja će biti dio 5. turneje trofeja FIFA Svjetskog kupa u okviru koje će pehar namijenjen osvajaču Mundijala - čuvena Zlatna boginja doći u Podgoricu. Ceremonija je na programu sjutra, a trofej će donijeti ambasador FIFA-e Žilberto Silva.

"Prvi put Zlatna boginja dolazi u Crnu Goru, ovo je, da ne kažem, istorijski događaj. Mi ćemo biti domaćini i drago mi je da će djeca iz Crne Gore moći da se slikaju sa najprestižnijim fudbalskim peharom na svijetu", rekao je Savićević.

Bonus video: