"Zaobilaznicom” do nacionalnog dresa

Mladić iz Kosića sjajnim igrama u razvojnoj ekipi portugalskog Famalikaa dobio šansu na pripremama mlade repezentacije i iskoristio je

5654 pregleda 2 komentar(a)
Pripreme i rad u Portugalu daleko je iznad nivoa crnogorskih klubova, Foto: Fcfamalicao.pt
Pripreme i rad u Portugalu daleko je iznad nivoa crnogorskih klubova, Foto: Fcfamalicao.pt

Do statusa standardnog člana mlade fudbalske reprezentacije Nemanja Perović je prošao atipičan fudbalski put. Bez nastupa u najjačem domaćem takmičenju, stameni 20-godišnji štoper je odabrao Portugal za fudbalsku afirmaciju i napredak.

Perović je u posljednje dvije godine član portugalskog prvoligaša Famalikaa, za koji nastupa u ligi igrača do 23 godine, ali...

- Imam još godinu ugovora, a već tri dana sam na odmoru. Pripreme ću 25. juna početi sa prvom ekipom Famalikaa i nadam se da ću se izboriti za nastupe u prvom timu. Do sada je bilo slučajeva da me priključe treninzima, ali nisam debitovao u eliti. Član sam razvojnog tima, u ligi koja je izuzetno jaka, a ja sam oduševljen mogućnostima napretka, odnosom, atmosferom, uslovima ugovora. Najviše nevjerovatnim profesionalizmom u klubu - priča za “Vijesti” mladić iz Kosića.

Ponudu da napreduje i “brusi” fudbalski talenat 194 centimetra visoki centralni bek dobio je iz omladinskog pogona Iskre. Od brojnih ponuda odabrao je Portugal.

- Sviđa mi se fudbal u Portugalu, njihova liga je šesta najbolja na svijetu, a stručni rad je jedan od najboljih. Nijednog trenutka nisam zažalio zbog te odluke, treneri svakog igrača isto tretiraju, prilagođavaju čak i terninge tvojoj trenutnoj formi.

O rezultatu?

- Mi smo ispustili plej-of izgubivši preokretom odlučujuću utakmicu, ali za mene je sezona bila odlična u svakom pogledu - šest puta sam bio u timu kola, postigao sam dva gola i najvažnije, iskoristio sam poziv od selektora Miodraga Vukotića da vrijednim radom i zalaganjem dobijem šansu. Rad i profesionalan odnos se na kraju uvijek isplati i prava je šteta da u ovim kvalifikacijama nismo imali sreće. Ali, pokazali smo kvalitetet i da možemo da se sa svima ravnopravno nadmećemo. Naročito smo dobri bili protiv Italije, Irsku smo dobili, a protiv Švedske u obje utakmice smo propustili brojne šanse.

Za Perovića neće biti previše odmora, pošto ga čekaju nastupi za nacionalnu selekciju.

- To ne predstavlja problem, tačnije za sve nas su ta okupljanja praznici. Ekipa je puna potencijala i nadamo se da ćemo biti dostojni nasljednici. Nemam u fudbalu idola, ali pomno pratim način na koji igraju Stefan Savić, Virdžil van Dajk, Mats Humels.., učim od najboljih. Gledam kako rješavaju situacije pred golom. Samo radom i posvećenošću se i mogu dostići ciljevi.

Da li ćeš i treću godinu ugovora odraditi u Famalikau?

- Meni je u Famalikau odlično, naučio sam jezik, mada i na engleskom sam bez problema mogao da se uklopim. Uslovi ugovora i života su odlični, klub je sjajno organizovan i zaista imam sve uslove da napredujem. I radi se drugačije, modernije. Sjećam se da sam nakon punih priprema sa Iskrom u Nikšiću pošao na pripreme prvog tima Famalikaa i bilo je preteško. Sada ne, navikao sam i s lakoćom ih odradim - zaključio je Perović.

Bonus video: