Kako je Zeta došla do nižeg ranga: Sudbina je bila zapisana mnogo prije 92. minuta meča Podgorica - Iskra

Zetu je, dakle, taj penal tehnički izbacio iz lige, ali suštinski - Zeta je samu sebe dovela na rub fudbalskog ambisa, iz koga se u provaliju pada ako se pomjeri samo jedan kamenčić

28855 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Telekom 1. CFL/FSCG
Foto: Telekom 1. CFL/FSCG

Fudbalske titule u Crnoj Gori osvajalo je šest klubova – Zeta, Budućnost, Mogren, Rudar, Sutjeska i OFK Titograd.

Dva najveća kluba, Sutjeska i Budućnost, imaju po pet pehara, Rudar i Mogren po dva, a Zeta i OFK Titograd po jedan.

Od naredne sezone u Telekom 1. CFL igraće sigurno samo dva – Budućnost i Sutjeska. Rudar tek u baražu protiv Mladosti iz Donje Gorice treba da obezbijedi opstanak, Mogren odavno ne postoji, OFK Titograd je ove sezone ispao u treću ligu, a Zeta je sinoć, nakon posljednjeg kola i zvanično drugoligaš.

"Najživopisniji" crnogorski klub koji je višestruko ispisao istoriju crnogorskog fudbala - prvi šampion, prvi predstavnik Crne Gore koji je iz lige SRJ ili SFRJ izborio plasman u ozbiljno evropsko takmičenje (kvalifikacije za Kup UEFA) i koji je ostvario najbolji evropski rezultat od svih crnogorskih timova (plej-of za Ligu Evrope) - zauzeo je posljednje mjesto sa 34 boda, koliko i Podgorica, ali je tim sa DG arene bio bolji u međusobnim mečevima.

Zetu je, ispostavilo se na kraju, jedan penal - nekome sporan i sumnjiv, a, realno, nepostojeći - dosuđen direktnom rivalu u borbi za opstanak u nadoknadi vremena odveo u ponor.

Taj penal je možda bio „egzekucija“, nepravedna ili bolna, ali Zetino propadanje je počelo mnogo ranije od 90 i nekog minuta meča Podgorica - Iskra.

Zetina sudbina teške borbe za život bila je zapisana u julu prošle godine.

Ekipa je, podsjetimo se, pripreme počela nekoliko dana prije početka sezone (!), valjda da bi se održao kontinuitet nastupa, podmlađena možda u skladu sa nekadašnjom politikom, ali ovoga puta i prinudno.

Logično, rezultati su bili onakvi kakva je bila podloga. U prvih deset kola Zeta je osvojila samo četiri boda iz četiri remija, a prvu pobjedu ostvarila u 17. rundi na domaćem terenu protiv Rudara (2:0, oba gola postigao je Ivan Vukčević, koji je u januaru prešao u Vojvodinu).

Jesenji dio šampionata završila je sa svega deset bodova.

U prvom dijelu sezone nije bilo ni penala, ni nepravdi, Zeti niko ništa nije oduzeo, već je uzela ono što je zaslužila neozbiljnim takmičarskim pristupom, finansijskim dubiozama, dugovanjima prema igračima...

To što je Zeta imala neuporedivo bolje rezultate u drugom dijelu šampionata, ne bi bilo ni dovoljno za razmišljanje o opstanku, nakon jesenje katastrofe, da Podgorica nije preuzela njenu ulogu - kluba koji duguje novac, čiji igrači su više puta imali prekide rada, koji su nekoliko puta bez pravog treninga i igrali utakmice.

Zetu je, dakle, taj penal tehnički izbacio iz lige, ali suštinski - Zeta je samu sebe dovela na rub fudbalskog ambisa, iz koga se u provaliju pada ako se pomjeri samo jedan kamenčić.

Istorijska 2007.

Prvu i jedinu titulu u crnogorskom šampionatu Zeta je osvojila 2007. godine. U posljednjem kolu, 26. maja na Gradskom stadionu u Beranama tim Dejana Vukićevića je savladao domaću ekipu 2:0 (strijelci Žarko Korać i Zarija Peličić) i sa dva boda bio bolji od Budućnosti.

Upravo je tu sezonu obilježila trka Zete i Budućnosti, treći Grbalj je ostao na 49 bodova, Sutjeska je, na primjer, bila osma sa 38... Interesantno Zeta je imala četiri poraza (dva puta od Budućnosti, od toga jednom službenim rezultatom 3:0 nakon najveće afere u istoriji cg fudbala, kada je Radojica Božović zabranio igranje utakmice protiv Budućnosti, nezadovoljan odabirom sudije, te od Grblja i Petrovca), a Budućnost jedan (od Mogrena), ali su Podgorčani čak 10 puta remizirali.

Prvo mjesto šampionu Crne Gore donijelo je plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona i utakmice o kojima se i danas priča...

Ravnopravni sa velikanom

31. jul 2007. godine – „Ajbroks park“ u Glazgovu. Prvi meč drugog kola kvalifkacija za Ligu šampiona. Pred više od 36 hiljada gledalaca tadašnji crnogorski šampion igra ravnopravnu utakmicu protiv velikog Rendžersa. Zeta napada, Marko Ćetković i Slaven Stjepanović igraju utakmicu života. U prvom poluvremenu nije bilo golova, u drugom Škoti postižu dva i na kraju stižu do pobjede. Bila je to jedna od najboljih partija nekog crnogorskog tima na evro sceni...

Sastav Zete na „Ajbroksu“ : Saša Ivanović, Bojan Ivanović, Milan Radulović, Milan Vučković, Miroslav Kaluđerović, Darko Marković, Blažo Igumanović, Slaven Stjepanović, Marko Ćetković, Janko Tumbasević i Žarko Korać. Igrali su još Nenad Đurović i Vladimir Boljević.

Sve mladići, 20-godišnjaci, koji su i u revanšu namučili Škote, a izgubili 1:0...

Do utakmice protiv Rendžersa ekipa je stigla eliminisavši u prvoj rundi Kaunas. U Crnoj Gori je bilo 3:1 za Zetu, u Litvaniji 3:2 za domaće. Kaunas je u revanšu već poslije 20 minuta imao 3:0, potom je smanjio Stjepanović, a u 89. Ćetković odveo Zetu u drugu rundu...

Kada je riječ o nastupima u Evropi Zeta je najbolji rezultat ostvarila na ljeto 2012. godine. Nakon što je sezonu završila na trećem mjestu, iz Budućnosti i Rudara, igrala je kvalifikacije za Ligu Evrope. U prvom kolu je eliminisala Pjunik iz Jermenije, potom finski JJK, a onda i Sarajevo.

Stigla je u plej-of za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope, PSV je bio prejak - 5:0 i 9:0.

Dva puta drugo mjesto

Zeta više nije uspjela da osvoji CG titulu. U drugoj sezoni Budućnost, Mogren i Zeta imali su isti broj bodova (66), ali su u trouglu najbolji bili Podgoričani.

Nakon toga Zeta je bila prosječna, često završavala i u drugoj polovini tabele, a posljednji put blizu kruna bila je u sezoni 2016/2017 – i tada su na kraju tri tima imala isti broj bodova – Zeta, Budućnost i Mladost (današnji OFK Titograd) – po 57 i titulu je osvojila Budućnost.

Najbolje rezultate imala je, međutim, Zeta, kojoj je oduzeto šest bodova, jer je

nekadašnji predsjednik Radojica Božović, iako pod suspenzijom, dva puta posjetio sudijske prostorije kako bi porazgovarao sa arbitrima - jednom na stadionu pod Goricom (meč Zeta - Grbalj), drugi put na Trešnjici (Zeta - Rudar). Kako zbog suspenzije nije imao pravo da ulazi u službene prostorije, klub je dva puta kažnjen oduzimanjem tri boda. Ukupno - minus šest. I druga titula je izmakla…

Oduzimanje bodova, sukobi sa FSCG

Od prvog dana crnogorske fudbalske priče Zeta je bila u klinču sa FSCG.

Samo jedan primjer - u proteklih 16 sezona oduzeto joj je 18 bodova!

Prve sezone jedan, jer Božović nije dao da se odigra utakmica protiv Budućnosti u 4. kolu, nezadovoljan izborom sudijske trojke.

Budućnost je meč dobila službenim rezultatom 3:0, nakon “otvorenog rata” između predsjednika FSCG Dejana Savićevića i Božovića.

Čak 10 bodova Zeti je oduzeto u maju 2009. godine. Razlog je bila odluka da se Mogrenu suprotstavi rezervni, a sedmicu kasnije Budućnosti najjači tim. Mogren i Budućnost su te sezone vodili borbu za titulu (Budvani slavili sa četiri boda prednosti), pa je procijenjeno da je Zeta direktno ugrozila regularnost takmičenja. Istog mjeseca Božović je trajno isključen iz fudbalske organizacije, jer je uoči utakmice sa Sutjeskom, kako je pisalo u disiciplinskoj odluci, prijetio sudiji Jovanu Kaluđeroviću, zbog čega je ovaj odbio da sudi meč. Zeta je utakmicu izgubila službeno.

Potom je 2017. oduzeto pomenutih šest, a nakon toga uslijedilo je zatišje – sve do oktobra 2020. godine, kada im je oduzet bod. Tada su, na utakmici protiv Budućnosti, deset minuta prije kraja, fudbaleri na nagovor uprave napustili teren, jer im je sudija Nikola Dabanović pokazao treći crveni karton. Prvi crveni karton (dva žuta) Dabanović je pokazao Vasku Kaleziću u finišu prvog poluvremena. Drugi je dobio štoper Janko Simović u 73. minutu, neposredno nakon penala za Budućnost, zbog prigovora. Treći crveni karton u 79. minutu dobio je Srđan Krstović, zbog udaranja laktom Marka Vučića.

Iza Partizana i Zvezde, prvi crnogorski tim u Kupu Uefa...

Računajući i Prvu ligu Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore Zeta nakon 22 godine ispada iz prvoligaškog društva.

Braća Brnović, Bojan i Nenad, Nikola Trajković, Miloš Marić, Milanko Rašković...mnogo je dobrih fudbalera tih godina igralo na Trešnjici.

U Prvu ligu Jugoslavije ekipa je ušla 2000. godine i u prvoj sezoni osvojila 13. mjesto. Sezonu kasnije Zeta je bila peta (iza Partizana, Zvezde, Sartida i Obilića), a najveći uspjeh ostvarila 2005. godine kada je završila na trećem mjestu. Tada je Zeta postala prva crnogorska ekipa koja je igrala kvalifikacije za Kup Uefa, ali je u prvom kolu eliminisana od Širokog Brijega.

Bonus video: