Oštar odgovor prvog čovjeka Uefe: Neće nam Real određivati šta da radimo

Francuski napadač potpisao je unosan novi ugovor sa PSŽ-om (prema nekim informacijama vrijedan 600 miliona eura), nakon što je bio čvrsto povezan sa Real Madridom

6601 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uefi niko neće govoriti "šta da radi", kazao je Aleksander Čeferin za BBC u odgovoru na kritike zbog produženja ugovora Kilijana Mbapea sa Pari Sen Žermenom.

Francuski napadač potpisao je unosan novi ugovor sa PSŽ-om (prema nekim informacijama vrijedan 600 miliona eura), nakon što je bio čvrsto povezan sa Real Madridom.

Nakon što je Mbape odlučio da ostane, La Liga je ponudu francuskog kluba nazvala "skandaloznom".

Čeferin je za BBC rekao da Uefa ima "prilično stroga pravila finansijskog fer-pleja".

„Ko bude poštovao naša pravila, dobrodošao je da igra na našim takmičenjima; ko neće poštovati pravila neće ni igrati“, rekao je Čeferin.

"Ni Real Madrid ili bilo ko drugi neće reći Uefi šta da radi. Oni su ogorčeni sa jedne tačke gledišta, ali, koliko ja znam, ponuda Reala je bila slična ponudi PSŽ-a."

Finansijska pravila Uefe su osmišljena da spriječe da rashodi kluba premašuju prihode za više od utvrđenog iznosa tokom svakog trogodišnjeg perioda procjene.

Havijer Tebas, predsjednik španske La Lige, opisao je ponudu PSŽ-a za ugovor Mbapeu kao „uvredu za fudbal” i tvitovao je brojke koje ukazuju na finansijske gubitke kluba.

PSŽ je u vlasništvu Qatar Sports Investments, podružnice Qatar Investment Authority (KIA), državnog fonda u Kataru.

Čeferin kaže da je "umoran" od pritužbi da dozvoljava da klubovima upravlja država.

"Rekao sam to mnogo puta i ponoviću, recite mi jedan argument zašto kompanija iz Katara ne bi trebalo da bude vlasnik kluba“, rekao je Čeferin.

"Ako kažete da klubovi pripadaju navijačima, šta je sa engleskim klubovima - imaju vlasnike iz Sjedinjenih Država, neki sa Bliskog istoka, imaju vlasnike iz Engleske. Dakle, potpuno je ista situacija i zaista sam umoran od ovih optužbi bez ikakvih konkretnih osnova.

„Želim da znam ko je prekršio pravila i ako prekršite pravila, bićete kažnjeni.

Čeferin je govorio i o situaciji u Ukrajini. Uefa je pomogla reprezentaciji Ukrajine da "nađe rješenje" u prelasku da trenira u Sloveniji prije svog ključnog plej-ofa Svjetskog prvenstva protiv Škotske 1. juna.

Reprezentacija nije igrala takmičarsku utakmicu od novembra i nije bila u mogućnosti da se normalno pripremi zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Čeferin kaže da će raseljavanje izazvano sukobom značiti da će klubovi iz Ukrajine morati da pronađu slična rješenja.

"Sigurno će morati da igraju u gostima, čak i kao domaćini, ali to će zavisiti od klubova u kojima su odlučili da se pripremaju za sezonu. Učinićemo sve što možemo da pomognemo, ali je apsolutno nemoguće da igraju kući."

Bonus video: