Kreće novo izdanje Lige nacija: Premijera u Vroclavu, Francuska brani titulu, "sokoli" u B rangu

Treće izdanje najmlađeg Uefinog reprezentativnog takmičenja počinje večeras (18) utakmicom Poljske i Velsa u Vroclavu

7517 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Klupska sezona je završena, slijede reprezentativne obaveze – počinje treće izdanje Lige nacija, najmlađeg Uefinog reprezentativnog takmičenja.

Poljska i Vels utakmicom u Vroclavu danas (18) otvaraju novi ciklus. Do 14. juna većina reprezentacija će odigrati po četiri meča. Ritam je paklen, vremena za odmor nakon naporne klupske sezone nije bilo, a neće ga ni biti previše budući da već u julu kreće nova sezona. Kalendar je zgusnut zbog Svjetskog prvenstva koje se od 21. novembra do 18. decembra održava u Kataru.

I selektori su svjesni napornog ritma, pa su pozvali više igrača nego što obično čine.

Kao tokom prethodnih izdanja, reprezentacije su podijeljene u četiri Lige – A, B, C i D. U Ligi A su najjače, u Ligi D najslabije reprezentacije. Pobjednici grupa u Ligi A idu na završni turnir, koji se održava u junu naredne godine, dok će pobjednici ostalih liga obezbijediti promociju u viši rang.

Ekipe koje završe na posljednjem mjestu u A i B Ligi automatski ispadaju u niži rang, dok će reprezentacije, koje završe na posljednjem mjestu u Ligi C kroz plej-aut odlučiti ko će u Ligu D.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore je u Ligi B. „Hrabri sokoli“ su u prethodnom izdanju, u grupi sa Luksemburgom, Azerbejdžanom i Kiprom, osvojili prvo mjesto u Ligi C i izborili povratak u B rang, gdje su bili u prvom izdanju ovog takmičenja.

Crna Gora se nalazi u grupi B3. Rivali su Rumunija, Bosna i Hercegovina i Finska. Upravo su Rumuni prvi rival (4. juna pod Goricom), a onda slijedi gostovanje Finskoj (7. jun), meč sa BiH u Podgorici (11. jun) i revanš sa Rumunima u Bukureštu (14. jun). Preostala dva meča u grupi – sa Finskom kod kuće i BiH u gostima su u septembru.

Predstojeće izdanje Lige nacija je priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje se 2024. godine održava u Njemačkoj. Kvalifikacije su na programu od marta 2023. do marta 2024. godine, kada će biti održan baraž. Žrijeb za kvalifikacije za Euro je 9. oktobra u Frankfurtu.

Pobjednici grupa u Ligi nacija imaće šansu da se domognu Evropskog prvenstva 2024. godine ukoliko to pravo ne steknu tokom kvalifikacija.

Treba još istaći da je Rusija, zbog sankcija, izbačena i neće igrati u ovom izdanju, dok će Bjelorusija kao domaćin igrati u Novom Sadu.

Titulu u ovom takmičenju brani Francuska.

LIGA A

A1: Francuska, Danska, Hrvatska, Austrija

A2: Španija, Portugal, Švajcarska, Češka

A3: Italija, Njemačka, Engleska, Mađarska

A4: Belgija, Holandija, Poljska, Vels

LIGA B:

B1: Ukrajina, Škotska, Republika Irska, Jermenija

B2: Island, Izrael, Albanija. Rusija je žrijebana u ovu grupu, ali je izbačena iz takmičenja

B3: Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Finska

B4: Švedska, Norveška, Srbija, Slovenija

LIGA C:

C1: Turska, Luksemburg, Litvanija, Farska Ostrva

C2: Sjeverna Irska, Grčka, Kosovo, Kipar

C3: Slovačka, Bjelorusija, Azerbejdžan, Kazahstan

C4: Bugarska, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Gibraltar

LIGA D:

D1: Lihtenštajn, Moldavija, Andora, Letonija

D2: Estonija, San Marino, Malta

Bonus video: