Analiza BIH: Nema toga ko može da predvidi kako će “zmajevi” izgledati u Podgorici

Emir Delić, novinar Al Džazire Balkans, kaže da atmosfera u reprezentaciji BiH nije baš najbolja, ali da ekipa u posljednje vrijeme bolje igra u gostima

12234 pregleda 5 komentar(a)
Fudbaler BiH slave gol protiv Rumunije, Foto: Reuters
Fudbaler BiH slave gol protiv Rumunije, Foto: Reuters

U kakvom stanju, sa kakvim očekivanjima i sa kakvim šansama selekcija Bosne i Hercegovine dočekuje sjutrašnji meč pod Goricom protiv Crne Gore pokušali smo da saznamo “iznutra”.

Emir Delić, novinar Al Džazire Balkans, već više od dvije decenije prati “zmajeve”, ako je iko upućen u zbivanja i situaciju u taboru selekcije BiH, a da može otvoreno i bez ustezanja da kaže realno mišljenje i pravo stanje, onda je to on.

Delić je opisao Bosnu i Hercegovinu kao nepredvidivu reprezentaciju koja ne dočekuje gostovanje u Podgorici baš u najboljoj atmosferi, ali i kao ekipu koja u posljednje vrijeme igra bolje u gostima.

”Vjerovatno je to zbog pritiska navijača, jer u posljednje vrijeme, ako se ne desi da ekipa ne da gol u prvih deset minuta, onda se kao po pravilu gasi, a navijači baš ‘legnu na kosti’ fudbalerima”.

Baš zbog nekako haotične situacije u vezi sa bosanskim reprezentativnim fudbalom, malo ko može da predvidi kako će ekipa koju vodi bugarski trener Ivailo Petev izgledati pod Goricom.

”Atmosfera i nije baš najbolja, jer se nakon lošeg završetka prošlih kvalifikacija, poraza od Finske i Ukrajine kod kuće, kada je reprezentacija imala još šansu da sa dvije pobjede ode u plej-of za Svjetsko prvenstvo, ipak vjerovalo da se nešto naučilo iz toga i da će biti bolje nakon četiri mjeseca pauze. A onda dođu dvije prijateljske utakmice u martu i potpuna katastrofa - poraz od Gruzije, pobjeda nad Luksemburgom, ali to je izgledalo toliko loše, posebno vezano za pristup igrača”, kaže Delić.

Prvi put se tada glasno licitiralo sa smjenom Peteva, koji je preuzeo tim uoči početka kvalifikacija za SP 2022.

”Umjesto dotadašjnih nepotvrđenih spekulacija, tada su prve glasine o mogućoj promjeni počele da dolaze i iz samog saveza. Ipak, preovladalo je mišljenje da mu treba dati šansu u Ligi nacija”, ističe Delić.

Emir Delić
Emir Delićfoto: Privatna arhiva

Iako su “zmajevi” osvojili četiri boda u prva dva meča, remizirali su u Finskoj, sa kojom sada dijele prvo mjesto, pa su pobijedili Rumuniju, to je i dalje ispod onoga što se očekuje - prije svega na planu zalaganja, timskog duha, energije, ali i koncepcije na terenu.

”U Finskoj je ponovo bilo loše, sa nejasnim ulogama nekih igrača, bez energije, inicijative u igri, uz ziheraške pokušaje, sve kao de se svodilo na stihiju. Provukli smo se nekako na kraju, dali gol u posljednjim sekundama za 1:1, ali ukupan utisak je izgledao jako loš. I ne znam u čemu je problem, jer od igrača, barem onih sa kojim sam u kontaktu, čujem da su jako zadovoljni selektorom, a da atmosfera nikad nije bila bolja. A kada ona na terenu izgleda ovako kao što izgleda, onda to otvara prostor za kojekakve spekulacije”, kaže Delić.

Stigla je potom utakmica sa Rumunijom i prva pobjeda, golom napadača Smaila Prevljaka.

”Nakon što je Rumunija pala u Podgorici, svi su ovdje očekivali da će pasti i u Zenici. I pala je, ali je opet to bila promjenjiva igra, za mnogo padova, sa jako lošim prvim poluvremenom. Dovoljno su govorile gestikulacije Edina Džeka, koji je u prvom poluvremenu mahao rukama i maltene pokazivao igračima gdje treba da stoje. Ne čudim mu se, jer ipak dolazi iz vrhunskog kluba, iz uređenog sistema, a imam utisak da mlađi igrač u reprezentaciji previše gledaju ka njemu i pokazuju respekt koji ih sputava”.

Petevov tim zaigrao je nešto bolje u nastavku.

”Prevljak i Pjanić su unijeli energiju, to je stvarno izgledalo bolje, ali nije to bilo ništa što bi ukazalo ili nagovijestilo, kako bi sve moglo da izgleda protiv Crne Gore. Samo je povećalo nepredvidivost, ne znamo šta da očekujemo”.

Prevljak, napadač belgijskog Eupena, i Sead Kolašinac, lijevi bek Marseja, su fudbaleri BiH koji najbolje djeluju u ovom momentu.

”Prevljak je dao golove i u Finskoj i protiv Rumunije, Kolašinac je igrao jako dobro, agresivno, djelovao je motivisan”, kaže Delić, ističući da Džeko vrlo vjerovatno neće igrati u Podgorici zbog povrede.

Najveći problem Petev ima sa štoperima.

”U Finskoj su igrali Ahmedhodžić iz Bordoa i Hadžikatunić, koji je napustio Rostov kada je počeo egzodus igrača iz Rusije, pa je prešao u Malme. Njega je protiv Rumunije zamijenio Saničanin, iako je izgubio mjesto prvotimca u Partizanu. Takođe desni bek, protiv Finske je to bio Gazibegović iz Šturma, nije briljirao, pa je Petev ubacio Sušića, koji je sada bez kluba”, kaže Delić.

U veznom redu, vjerovatno će od prvog minuta igrati Pjanić, kao i Gojak.

”Pjanić je zaliječio povredu, mada mu fali utakmica. Gojak je bio dobar protiv Rumunije, vjerujem da će opet dobiti šansu. Bio je tu i Cimirot, možda umjesto njega zaigra Hadžiahmetović iz Konijaspora”.

U napadu, gdje vjerovatno neće biti Džeka, moguće je jedno iznenađenje, smatra Delić.

”Ne bih se iznenadio da Petev da šansu Bilbiji, ubjedljivo najboljem strijelcu domaće lige, koji je tek sada pozvan, ali još nije dobio priliku. Tu je Prevljak, a možda počne i Demirović iz Frajburga”.

Utakmica Crna Gora - Bosna i Hercegovina u 3. kolu grupe 3 B Lige nacija igra se sjutra u 20.45.

Ivajlo Petev
Ivajlo Petevfoto: Reuters

Petevu nije bilo lako, bio je neželjeni selektor, od Lige nacija zavisi njegova budućnost

Ivajlo Petev, nekadašnji selektor Bugarske i trener zagrebačkog Dinama, na klupi Bosne i Hercegovine sjedi od 21. januara 2021. godine.

“Petevu nije bilo lako, jer je je protiv sebe imao javnost i navijače. Bio je neželjeni selektor, jer je za protivkandidata imao jednog Sergeja Barbareza. Ipak, pokušao je da se nametne, da ga prihvate igrači, što je u dobroj mjeri uspio, ali ga nisu pratili rezultati i to je njegov najveći problem. Od ove Lige nacija će zavisiti i njegov posao, ako bude pobijedio Crnu Goru i Finsku u Zenici, dobiće još jednu šansu. Ako izgubi ove utakmice, onda se postavlja pitanje hoće li dobiti podršku da nastavi voditi tim i u kvalifikacijama za Euro 2024”, kaže Emir Delić.

Bonus video: