Čelsi nema sreće sa napadačima: Lukaku je još jedan promašaj

Španska "Marka" došla je do podatka da je Čelsi od 2010. godine na transfere napadača potrošio oko 440 miliona eura, a da na kraju taj novac nije opravdan

2189 pregleda 0 komentar(a)
Lukaku, Foto: Shutterstock
Lukaku, Foto: Shutterstock

Romelu Lukaku je na pragu povratka u Inter - nakon neuspješne sezone u Čelsiju, belgijski reprezentativac je izrazio želju da se vrati u ekipu sa kojom je osvojio Skudeto 2021. godine.

Lukaku je prošlog ljeta za ogromnih 113 miliona eura pojačao Čelsi. Očekivalo se da će napadač dominirati u napadu, ali njegova izdanja bila su daleko od onih na "Meaci". A kada je zimus izjavio da mu nedostaje Inter uslijedila je lavina negativnih reakcija, pa je Lukaku morao da se izvinjava.

Sada je vrijeme za povratak na Apenine - Romelu dolazi na jednogodišnju pozajmicu, a Čelsi će na osnovu toga dobiti osam miliona eura. Mnogo manje od 113 koliko je uprava izdvojila prošlog ljeta.

Lukaku je samo jedan od napadača od kojih se mnogo očekivalo u Čelsiju, a koji su igrali daleko ispod nivoa. Navijačima su i dalje svježa sjećanja na Ševčenka koji je 2006. godine stigao iz Milana kao velika zvijezda, da bi se na kraju ispostavilo da je u pitanju samo veliki promašaj.

Ševčenko je bio samo prvi u nizu napadača koji se nisu snašli na "Stamfordu". A španska "Marka" došla je do podatka da je Čelsi od 2010. godine na transfere napadača potrošio oko 440 miliona eura, a da na kraju taj novac nije opravdan.

Najsvježiji primjer prije dolaska Lukakua je Timo Verner. Dokazani golgeter u Njemačkoj bio je najbolji igrač Lajpciga, a onda je odlučio da promijeni sredinu. Stigao je 2020. godine, ali su njegove igre bile daleko od onih u Bundesligi. U Premijer ligi je do sada odigrao 56 utakmica i postigao 10 golova. Od prvotimca je postao rezerva i igrač čiji su promašaji hit na internetu.

Pamti se i neslavna epizoda Alvara Morate. Španac je došao 2017. godine za 66 miliona eura,,igrao 18 mjeseci i otišao u Atletiko Madrid.

Pola godine nakon dolaska Morate, dres Čelsija zadužio je i Olivije Žiru, ali je on šansu pretežno dobijao sa klupe i na 119 utakmica postigao 39 golova.

Pokušali su u Londonu i sa fudbalerima iz Južne Amerike - Gonsalo Iguain, Pato i Falkao su oblačili plavi dres, ali su njihove partije bile blijede, učinci slabi, a rastanci brzi.

Na "Stamfordu" je igrao i Samuel Eto i na 35 utakmica postigao skromnih 12 golova.

Epizodne uloge imali su Demba Ba, Loik Remi i Miči Batšuaji.

Solidan utisak ostavio je Fernando Tores. Došao je na zimu 2011. godine iz Liverpula, a početak u novoj sredini je bio loš. Kasnije se adaptirao i odigrao bitnu ulogu u osvajanju Lige šampiona 2012. godine.

Ipak bilo je i onih koji su se u Čelsiju snašli odlično i imali sjajne sezone, poput Dijega Koste. Bivši španski reprezentativac je bio jedan od najzaslužnijih za posljednje dvije titule "plavaca" u Premijer ligi - 2015. i 2017. godine. U obje te sezone postigao je po 20 pogodaka i jedan je od rijetkih napadača za koje se ne može reći da su bili promašaj.

A status legende na "Stamfordu" stekao je Didije Drogba, jedan od najboljih igrača u istoriji kluba. Nakon njegovog odlaska mnogo napadača igralo je za Čelsi, ali niko nije uspio da se primakne bivšem reprezentativcu Obale Slonovače.

Bonus video: