Godinu kasnije: Fudbal se, ipak, vratio kući

Ono što prošlog ljeta nije uspjelo Hariju Kejnu, Rahimu Sterlingu i ostalim engleskim vedetama, na krcatom “Vembliju” je u nedjelju pošlo za nogom engleskim damama

8543 pregleda 2 komentar(a)
Šampionke Evrope: engleske fudbalerke slave pred nekoliko  desetina hiljada navijača na londonskon Trafalgar skveru, Foto: MOLLY DARLINGTON
Šampionke Evrope: engleske fudbalerke slave pred nekoliko desetina hiljada navijača na londonskon Trafalgar skveru, Foto: MOLLY DARLINGTON

It’s coming home, pjevala je Engleska ljeta 2021, ali se fudbalska groznica i euforija završila razočarenjem i suzama - Italijani su na Vembliju slavili nakon izvođenja penala i pehar prvaka Evrope odnijeli u Rim.

Godinu kasnije, Engleska slavi fudbalerke - i ponovo pjeva “fudbal se vratio kući”. Ovoga puta s potpunim pravom...

Engleske dame su pred 87.192 gledalaca na “Vembliju” u nedjelju veče savladale Njemaču nakon produžetaka sa 2:1 i kolijevci fudbala donijele drugi fudbal u istoriji.

Prvi su osvojili muškarci, takođe na “Vembliju”, ali starom - 1966. u finalu Mundijala savladali su (takođe) Njemačku sa 4:2.

Ženski fudbal je u velikoj ekspanziji, a u Engleskoj je fudbalska fešta - desetine hiljada navijača juče je na londonskom Trafalgar skveru pozdravilo “lavice”, nove šampionke Evrope.

Tamo gdje prošlog ljeta nisu uspjeli da stignu Hari Kejn, Rahim Sterling i drugovi, desetak godina prije njih Vejn Runi, Stiven Džerard, Rio Ferdinand i slični velikani, a još ranije ni Alan Širer, Pol Gaskojn i ostale legende, pošlo je za nogama damama kao što su Ela Tun, Lea Vilijamson, Kloi Keli, Fran Kirbi... na čelu sa Sarinom Vigmen, koja je sjajno dirigovala sa klupe...

”Rekle smo da želimo da ostavimo nasljeđe i to smo i učinile”, kazala je kapitenka Lea Vilijamson okupljenoj masi na čuvenom londonskom trgu.

”Ono što smo učinile za žene i mlade djevojke je nevjerovatno. One sada mogu da se ugledaju i požele da budu kao mi. Mislim da je Engleska bila domaćin nevjerovatnog turnira, a mi smo promijenile igru u ovoj zemlji - a nadamo se i širom Evrope i svijeta”.

Engleska je prije finala deklasirala Švedsku u polufinalu (4:0), a težak posao prije toga imala je u četvrtfinalnom duelu, kada se u samom finišu vratila iz minusa i tek u produžetku slomila otpor Španije (2:1). U grupi su prethodno nadjačale Austriju (1:0), Sjevernu Irsku (5:0) i Norvešku (8:0).

I Njemice su imale sve same pobjede, a do finala nisu igrale produžetke - u grupi su bile bolje od Danske (2:0), Španije (4:0) i Finske (3:0), u četvrtfinalu od Austrije (2:0), a u polufinalu od Francuske (2:1).

Fešta je juče bila i u Frankfurtu - desetine hiljada navijača je na trgu Romer dočekalo fudbalerke Njemačke, koje su nesrećno poražene u finalu. I to nakon osam osvojenih titula prvaka Evrope.

Ženski fudbal je, dakle, u velikoj ekspanziji, o čemu govori i to da su tri najgledanije utakmice u Evropi u 2022. godini igrale dame!

Rekord drži prvi meč polufinala Lige šampiona Barselona - Volfzburg sa 91.648 navijača, a 95 ljudi manje je bilo na revanšu četvrtfinala “blaugrane” sa Real Madridom. Nedjeljno finale sa “Vemblija” je rekorodno kada je u pitanju posjeta na takmičenjima reprezentacija.

Svjetsko prvenstvo igra se naredne godine u Australiji i Novom Zelandu - prvi put u južnoj hemisferi, a titulu brani reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video: