Igraće u Ukrajini, živjeće u Varšavi: Trener Šahtjora objasnio kako će izgledati fudbal u ratnim uslovima

"Mi želimo da igramo, takmičimo se se, pripremamo se taktički i psihološki za prventsvo i Ligu šampiona", rekao je Jovićević

6806 pregleda 0 komentar(a)
Igor Jovićević, Foto: FC SHAKHTAR
Igor Jovićević, Foto: FC SHAKHTAR

Hrvatski fudbalski trener crnogorskog porijekla Igor Jovićević (48), koji je prošlog mjeseca preuzeo klupu Šahtjora, rekao je da se njegova ekpa psihološki priprema za početak prvenstva Ukrajine i Ligu šampiona dok u toj zemlji traje rat.

Ukrajinska liga počeće 23. avgusta, šest mjeseci nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

"Sve je jako netipično, situacija je rizična, ali dajemo signal da se život nastavlja. Fudbal se ne može zaustaviti," rekao je Jovićević u razgovoru za špansku radio stanicu Cadena SER.

Utakmice će se igrati bez publike, uz skloništa u blizini u slučaju vazdušnih napada. Klubovi su razgovarali s ukrajinskim savezom, a čelnici saveza sa Uefom i vladom oko osiguranja utakmica.

Postojaće protokol ponašanja u slučaju uzbune.

"Mi želimo da igramo, takmičimo se se, pripremamo se taktički i psihološki za prventsvo i Ligu šampiona", rekao je Jovićević.

"Bili smo 17 dana na pripremama u Roterdamu, a igračima smo sada dali nekoliko slobodnih dana prije početka drugog dijela priprema u Sloveniji. Razmišljamo samo o fudbalu jer nismo igrali nekoliko mjeseci," izjavio je.

Napomenuo je, međutim, da je igračima psihološki teško da treniraju jer su njihove porodice i dalje u Ukrajini. Muškarcima sposobnima za borbu je zabranjen izlazak iz Ukrajine.

"Igrači dobijaju posebnu vladinu dozvolu za izlazak na mjesec dana, sada za vrijeme priprema, a ona se može obnoviti. Dok smo na mjestima poput Holandije i Slovenije radimo u dobrim uslovima pa je puno lakše," rekao je.

Šahtjor je odigrao pripremne utakmice s Ajaksom i Utrehtom, čega ga prijateljski meč sa Romom.

"Tokom 90 minuta niko te neće pitati imaš li i kakve probleme, nego će se samo gledati jesi li pobijedio. Takav je fudbal pa se moramo pripremiti i biti psihološki snažni za takmičenja pred nama," naglasio je.

Šahtjor će domaće utakmice igrati u Varšavi, glavnom gradu Poljske gdje je puno Ukrajinaca.

“Imaćemo veliku podršku”, kazao je Jovićević.

Klub iz Donjecka, istoka Ukrajine, nije mogao da zadrži igrače u aktuelnim uslovima.

"Ekipu je napustilo 14 Brazilaca. U fazi smo promjene, ovdje su ukrajinski igrači, mnogi mladi i talentovani, ali s kojima je potrebno biti strpljiv. No i dalje smo velika ekipa," rekao je.

"Dinamo Kijev je u prednosti jer prethodnih sezona nije imao toliko stranaca kao mi pa je favoriti za naslov. No meni je to stimulans"," dodao je.

Jovićević je klupu Šahtjora preuzeo 14. jula kada je otišao iz ukrajinskog Dnjepra gdje je proveo gotovo dvije godine.

"Igraćemo utakmice u Ukrajini, ali ćemo živjeti u Varšavi", napomenuo je Jovićević koji je ranije bio i trener zagrebačkog Dinama, slovenačkog Celja i ukrajinskog Karpatija.

Bonus video: