Tresu Apenini, počinje Serija A (GRAFIK)

Italijanski fudbalski šampionat počinje danas utakmicom aktuelnog šampiona Milana i Udinezea. Inter prvi favorit po svjetskim kladionicama, "rosoneri" tek treći

10063 pregleda 5 komentar(a)
Milan je prošle sezone slavio ispred Intera, Foto: Reuters
Milan je prošle sezone slavio ispred Intera, Foto: Reuters

Italijanska Serija A kreće posljednja od “liga petice”, sa mnogo pitanja bez odgovora kada je u pitanju vrh tabele.

Milan brani Skudeto sa praktično istim timom s kojim ga je osvojio prošle sezone, Inter je - uprkos moćnom sastavu - velika nepoznanica zbog ogromnih finansijskih problema u kojima se nalaze kineski vlasnici, a neviđena euforija je zahvatila Rim, jer su u Romu stigla neka kapitalna pojačanja.

Na Apeninima svi očekuju da će Juventus nakon dvije veoma loše sezone biti konkurentan za Skudeto, nakon što je u prelaznom roku doveo asove poput Pola Pogbe, Anhela di Marije, Filipa Kostića, te štopera Torina Glejsona Bremera...

U elitu se vratio Leće, tu je opet Kremoneze (prvi put od 1996. godine), a debitant u Seriji A je Monca - klub čiji je vlasnik Silvio Berluskoni, a direktor Adrijano Galijani.

PIOLI: ISTI JE ENTUZIJAZAM

Milan prošle sezone po igračkom kadru možda nije bio najbolji, ali je pokazao da je najkonstantniji. Zasluženo je osvojio Skudeto sa dva boda više od gradskog rivala i izjednačio se sa Interom na drugom mjestu vječne liste - imaju po 19 titula prvaka Italije.

"Jak smo tim i, što je za mene posebno važno, u očima igrača vidim isti entuzijazam kao prošlog ljeta", rekao je trener “rosonera” Stefano Pioli.

U Milan su stigli belgijski napadač Divok Origi (iz Liverpula bez obeštećenja), te belgijski talenat Šarl de Keteler za kojeg je šampion Italije platio Klub Brižu 32 miliona eura.

"Ne znam da li smo najjači, teren će to pokazati. Ali, vjerujemo u ono što radimo, zadovoljan sam kako smo se pripremili za start sezone", dodao je Pioli.

Milan sezonu otvara danas od 18.30 protiv Udinezea, očekuje se preko 70 hiljada gledalaca na “San Siru”.

Večeras će na teren i Inter - ide na jug Italije (20.45) na megdan Lećeu koji je prodao oko 20 hiljada pretplatnih ulaznica za ovu sezonu. Trener “crno-plavih” Simone Inzagi se u najavi meča branio od pitanja vezanih za prelazni rok, jer su navijači u strahu da će Milan Škrinjar pojačati Pari Sen Žermen.

"Pričao sam sa ljudima iz kluba, fali nam jedan štoper kako bismo popunili broj nakon odlaska Andree Ranokje. Mimo toga, to je dogovor i klub to zna, prelazni rok je završen i za odlaske i za dolaske", istakao je Inzagi.

Serija A
foto: Graphic News

Inter je vratio Romelua Lukakua, stigli su bez obeštećenja Henrih Mhitarjan i golman Andre Onana, te mladi Kristjan Aslani (vezista iz Empolija) i Raul Belanova (desni bek iz Kaljarija). Klub je napustio Ivan Perišić i pojačao Totenhem.

ALEGRI VIŠE NEMA ALIBI, RIM “GORI” KAO NEKADA

Masimilijano Alegri se prošlog ljeta vratio u Juventus, u prvoj sezoni se nije proslavio (bio je četvrti), a u drugoj jednostavno nema alibi nakon što je u prelaznom roku uglavnom dobio ono što je tražio.

"Favorit? Za mene je to Inter, kao i prošle sezone. Od nas očekujem da budemo bolji kako sezona bude odmicala", poručio je Alegri.

”Stara dama” se odrekla Matajsa de Lihta koji je pojačao Bajern, Đorđo Kjelini je pošao u LA Galaksi, a Paulo Dibala je odlaskom u Rimu potpuno poremetio težište na fudbalskoj italijanskoj sceni.

Iako se dugo čekalo da potpiše za Inter, Argentinac je na kraju završio u Romi - dočekalo ga je više desetina navijača “vučice”, nakon njega je stigao i Đini Vajnaldum, prije toga i Nemanja Matić, golman Mile Svilar, desni bek Zeki Dželik..., sve njih je želio Žoze Murinjo, jedan od četvorice trenera (uz Alegrija, Piolija i Mauricija Sarija iz Lacija) koji trenutno rade u Seriji A, a da znaju kako se osvaja Skudeto.

Roma je po bukmejkerima četvrti favorit za Skudeto, iza Intera, Juvea i Milana. Iza njih je Napoli, koji je ovog ljeta ostao bez Kalidua Kulibalija, Drisa Mertensa, Lorenca Insinjea...

Adam Marušić je i ove sezone jedini crnogorski fudbaler u Seriji A, a Rimljanima se prognozira borba za plasman u Ligu Evrope, jer su po bukmejkerima šesti favorit, ispred Atalante.

Bonus video: