Liga u Ukrajini počinje 23. avgusta, Jovićević: Fudbal će pomoći svima da, barem na trenutak, zaborave nevolje

Ukrajinska fudbalska liga počinje 23. avgusta, a igra se u tri grada, dok ekipe evropske mečeve igraju u Poljskoj i Slovačkoj

6246 pregleda 1 komentar(a)
Jovićević, Foto: Shakhtar.com
Jovićević, Foto: Shakhtar.com

Nova sezona ukrajinske fudbalske lige startuje 23. avgusta, šest mjeseci nakon početka ruske agresije na tu zemlju. I dok većina klubova još nije odigrala takmičarski meč, Dinamo Kijev i Dnjepar su sezonu počeli u evropskim takmičenjima, dok Šahtjor čeka žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona.

A na klupi kluba iz Donjecka ove sezone biće hrvatski fudbalski trener crnogorskog porijekla - Igor Jovićević.

Jovićević je u julu preuzeo ekipu, potpisao je dvogodišnji ugovor, a stigao je iz Dnjepra. Vodio je još ekipu Karpata, slovenačko Celje i zagrebački Dinamo.

Šahtjor od 2014. godine utakmice igra van svog grada, a pripreme za novu sezonu odradio je u Sloveniji.

"U saradnji sa Uefom donijeta je odluka da se prvenstvo igra i da počne 23. avgusta, da pokažemo svijetu da se fudbal nastavlja i da život ide dalje. Fudbal je izliv emocija i moralna pomoć ljudima koji se bore za svoj status i za svoju državu. Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svijetu i pomoći će svima da, barem na trenutak, zaborave nevolje", rekao je Jovićević u intervjuu za hrvatski "Index".

Utakmice ukrajinskog šampionata igraće se u tri grada, a Slovačka i Poljska biće domaćini evropskih mečeva.

"Prvenstvo će se igrati u Kijevu, Lavovu i Užgorodu, gdje su smješteni svi klubovi osim nas koji igramo Evropu i bazirani smo van Ukrajine. Dinamo Kijev je u Lođu, Dnjepar u Košicama, a mi smo u Varšavi. Tu ćemo igrati Ligu šampiona i trenirati u sportskom centru Legije", rekao je Jovićević.

Potom se dotakao i rasporeda u ukrajinskom šampionatu.

"Prva dva kola igramo u Kijevu protiv Metalista i Krivbasa, a onda u trećem kolu idemo u Lavov, gdje ćemo igrati sljedeće domaće utakmice. Pripremali smo se prvo u Roterdamu, a onda u Brdu kod Kranja, u kampu reprezentacije Slovenije. Uslovi su bili vrhunski za ono što nam predstoji, a to je ulazak u prvenstvo na najbolji mogući način i predstavljanje Ukrajine u Ligi šampiona."

Jovićević je prethodne sezone vodio Dnjepar. U trenutku kada je sezona prekinuta zbog ruske agresija ekipa je bila na trećem mjestu.

"Za sve nas koji smo bili u Ukrajini bio je šok kad se to dogodilo. Pripremali smo se za početak prvenstva, dan ranije došli smo iz Antalije gdje smo bili na pripremama. Nekoliko dana vladalo je totalno ludilo, svi su tražili izlaz, opasnost je bila sve bliža i bliža pa smo krenuli prema zapadu jer jedino s te strane nisu napadali. Kad sam stigao u Zagreb, prvi period svodio se na razgovor s ljudima koji su tamo ostali i skrivali se po skloništima, s igračima... Zatim smo pomogli humanitarnim akcijama, uključio se i Dinamo, koji je pokazao veličinu pomogavši kako klubu Dnjepru, tako i Dnjepropetrovskoj oblasti. Kako vrijeme odmiče, dolaziš sebi, prihvataš situaciju i vidiš da ljudi s vremenom drugačije reaguju, sve do toga da se odluči da se fudbal nastavlja", kazao je Jovićević za "Index" i dodao da niko od igrača iz njegovog kluba, kao ni drugih prvoligaša, nije na ratištu, ali da su u vojsci brojni bivši fudbaleri.

Rekao je da je odlazak u Šahtjor velika šansa za njegovu karijeru.

"Za mene je prelazak u Šahtjor velika šansa, a jedan od motiva bio mi je da osjetim maksimalni nivo fudbala, Ligu šampiona. Biće teško zbog ratnog stanja, treba biti jak, solidaran, živjeti zajednički. Klub je napustilo čak 14 Brazilaca i Izraelac Solomon. Oslanjamo se više na iskusnije veterane da pomognu mladim talentima, koji su već okosnica mlade reprezentacije, da se pokažemo i napravimo početak projekta koji je velik izazov. Kijevski Dinamo je u prednosti jer je imao puno manje stranaca, ekipa je dugo na okupu i favorit je ove sezone, to ntko ne skriva."

Šahtjor je neke igrače prodao, neki su na pozajmicu, a neki su otišli kao slobodni igrači nakon raskida ugovora.

"Mi smo definitivno najviše pogođeni od svih klubova, atomski Šahtjor godinama je temeljio uspjehe na fudbalerima iz Južne Amerike, a rat je sve pokvario. Ali Šahtjor je jak, već je 2014. izgubio dom kada se morao iseliti iz Donjecka, a sada opet. Ali većina igrača koji su otišli na pozajmicu želi da se vrati, bili su jako srećni tu, klub funkcioniše kako treba i oni treba da misle samo na fudbal. Ako rat stane do decembra, kada im ističe pozajmica, moći ću da računam na sve te igrače. Do tada moramo pregrmjeti, iskoristiti sve svoje potencijale i talenat. Fali nam iskustva, osjetili smo to na pripremama u porazima od Rome i Ajaksa. Radimo na pojačanjima da budemo koliko-toliko konkurentni, ali igrači se ne odlučuju lako da dođu u Ukrajinu", rekao je Jovićević za "Index".

Bonus video: