BiH prihvatila da igra sa Rusijom, mediji najavljuju navijački "haos" na meču sa Crnom Gorom

Selekcija BiH 23. septembra u Zenici dočekuje Crnu Goru u meču odluke u B Ligi nacija

12468 pregleda 1 komentar(a)
Navijači BiH u Podgorici, Foto: BH Fanaticos
Navijači BiH u Podgorici, Foto: BH Fanaticos

Fudbalski savez BiH prihvatio je poziv Rusije za odigravanje prijateljske utakmice, pa će selekcija Bosne i Hercegovine 19. novembra gostovati u Sankt Peterburgu.

Vijest da će BiH igrati sa Rusijom, koju su FIFA i UEFA suspendovale zbog invazije na Ukrajinu, odjeknula je fudbalskim svijetom.

Kako javljaju mediji u BiH, ponuda na adresu fudbalskog saveza stigla krajem prošlog mjeseca, a od UEFA je došlo mišljenje da se evropska kuća fudbala ne protivi odigravanju meča i da nije nadležna za prijateljske utakmice na tlu Rusije.

Nakon što je stigao odgovor iz UEFA, sazvana je sjednica Komiteta za hitna pitanja FS BiH, koji broji šest članova.

Članovi iz FS Republike Srpske i županijskih saveza (Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus i Dragan Soldo) bili su za odigravanje susreta, a glas koji je presudio došao je iz FS Kantona Sarajevo, odnosno od Fuada Čolpe.

"Glasao sam za sport, fudbaleri nisu krivi za agresiju Rusije na Ukrajinu", istakao je Čolpa za SportSport.ba.

"Ja sam se prilikom glasanja odvojio od politike. A i uslovi za naš Savez su dosta povoljni".

Veći dio BiH javnosti ogorčen je odlukom na društvenim mrežama, a očekuje se reakcija najvatrenijih navijača "BH Fanaticosa".

Selekcija BiH 23. septembra u Zenici dočekuje Crnu Goru u meču odluke u B Ligi nacija.

"Nastaće veliki haos u bh. fudbalu, bez ikakve dileme. Ukoliko odbiju odlazak u Rusiju, pojedinci se možda više nikada neće naći na spisku reprezentacije, a s druge strane, postoji mogućnost i da bh. fudbaleri ne budu željeli da igraju dok se FS BiH ne pokaje i ogradi od ove skandalozne političke odluke.

Naglasimo da za 14 dana reprezentacija BiH igra najvažniji duel za osvajanje grupe Lige nacija protiv Crne Gore, a da okupljanje počinje za samo 10 dana. Postavlja se pitanje da li je ova odluka namjerno donesena neposredno prije okupljanja baš u trenutku kada se čini da su rezultati Zmajeva krenuli s 'mrtve tačke' i počela se stvarati pozitivna atmosfera u svlačionici te među navijačima.

Ne treba ni naglašavati da će ova odluka izazvati nezapamćen revolt navijača reprezentacije BiH. Kada ugostimo Crnu Goru 23. septembra u Zenici, očekuje se žestok protest navijača, a čini se da to pojedincima iz vrha Nogometnog saveza BiH i odgovara", piše klix.ba.

Bonus video: