Novi trener Dečića nema UEFA Pro licencu - neko će morati da ga "pokriva" na klupi

Dečić će, dakle, umjesto Jankovića, morati da angažuje dva trenera - uz već imenovanog Nebojšu Jandrića i nekog sa Pro licencom ko će popunjavati mjesto šefa stručnog štaba i koga će plaćati da sjedi na klupi za vrijeme prvoligaških utakmica.

12717 pregleda 17 komentar(a)
Nebojša Jandrić dok je vodio Voždovac, Foto: FK Voždovac
Nebojša Jandrić dok je vodio Voždovac, Foto: FK Voždovac

Dečić je danas promovisao novog trenera, na opšte iznenađenje ugovor je raskinut sa Vladimirom Jankovićem, koji je ostavio tim na čelu prvoligaške tabele i u četvrtfinalu Kupa, a na njegovo mjesto postavljen je Nebojša Jandrić, koji takođe dolazi iz Srbije.

Tuzani su, interesantno, imenovali trenera koji još nema zvanje neophodno da bi vodio neki crnogorski prvoligaški klub - Uefinu Pro licencu.

Prema propozicijama Fudbalskog saveza Crne Gore, samo treneri sa koji imaju najveću Uefinu trenersku licencu mogu da budu na čelu nekog tima u Meridian 1. Crnogorskoj fudbalskoj ligi.

Kako pišu mediji u Srbiji, 45-godišnji Jandrić, koji je vodio Iniđiju i Voždovac, "godinama je bio u zapećku i sjenci iskusnijih kolega iz naizgled neobičnog razloga - nije imao profi licencu".

"Tek prošle jeseni, Centar za edukaciju Fudbalskog saveza Srbije prihvatio je Jandrićevu prijavu i primio na školovanje za najviše fudbalsko zvanje, ali samo nacionalnog nivoa. Sa takozvanom PRO nacionalnom licencom, Jandrić bez problema može da radi u Srbiji", pisao je Sportklub prije tri mjeseca.

Nacionalne licence izdaje FS Srbije i omogućavaju nesmetani rad samo u Srbiji, dok Fudbalski savez Crne Gore prihvata samo Uefine licence.

Jandrić, dakle, neće moći da bude upisan u protokol kao trener Dečića sve dok ne dobije UEFA Pro licencu.

Šta to znači? Moraće neko da ga "pokriva" na klupi.

Ne dešava se prvi put, a bio je primjer i ove sezone, da je u zapisniku upisano ime jednog trenera, koji stvarno sjedi na klupi - doduše samo formalno, jer ima neuohodnu papiroligiju, a stvarni trener zapravo je neko drugi.

Milivoje Novović je posljednjih nekoliko kola prošle, kao i prvih nekoliko ove sezone, vodio Iskru, iako još nema Pro licencu, ali je danilovgradski klub to regulisao tako što je za prvog trenera, barem formalno, postavio Derviša Hadžiosmanovića.

Bilo je još dosta takvih slučajeva prethodnih sezona, pa čak i u Drugoj ligi.

Dečić će, dakle, umjesto Jankovića, morati da angažuje dva trenera - uz već imenovanog Jandrića, i nekog sa Pro licencom ko će popuniti mjesto šefa stručnog štaba i plaćati ga da sjedi na klupi za vrijeme prvoligaških utakmica.

Fudbalski savez Crne Gore i dalje toleriše ovu pravnu "gimnastiku", kojom se, zapravo, vješto zaobilaze propisi, mada bi uskoro i to moglo da se promijeni.

Tuzani nakon neočekivanih promjena nastavljaju borbu za titulu - prvi su na tabeli nakon osam kola, sa dva boda više od Sutjeske, Budućnosti i Jezera.

U subotu, na Jandrićevom debiju, dočekuju Jezero.

Bonus video: