Sport u raljama politike, bura u BiH zbog Rusije

Ne stišava se bura u Bosni i Hercegovini zbog odluke Fudbalskog saveza da “zmajevi” gostuju Rusiji u Sankt Peterburgu za 200 hiljada eura, tenzija potreba vladajućih partija pred izbore 2. oktobra

3151 pregleda 2 komentar(a)
Mogu li “hrabri sokoli” da iskoriste raskol u ekipi “zmajeva” 23. septembra: Bosanci slave gol pod Goricom, Foto: BORIS PEJOVIC
Mogu li “hrabri sokoli” da iskoriste raskol u ekipi “zmajeva” 23. septembra: Bosanci slave gol pod Goricom, Foto: BORIS PEJOVIC

U susret utakmici Lige nacija i gostovanja crnogorske reprezentacije u Zenici 23. septembra, ne stišava se bura u taboru rivala, izazvana odlukom Izvršnog komiteta Fudbalskog saveza BiH, da prihvati ponudu o prijateljskoj utakmici sa Rusijom 19. novembra.

Protiv izdašne ponude “zbornaje” glasao je u Savezu samo Asmir Husić, koji je i dodatno podgrijao atmosferu netrpeljivosti objavama: “zemlju sam branio tijelom, sada sam spreman i da je branim riječima”.

A odmah nakon dogovora u FSBiH 9. septembra da prihvate ponudu kojom bi zaradili 200 hiljada eura, krenuli su napadi. Miralem Pjanić i Edin Džeko su odmah istupili protiv i naglasili da neće prihvatiti poziv da igraju, i ne samo oni!? Kružile su i brojne dezinformacije u medijima bliskim vladajućoj Stranci demokratske akcije (SDA), kako utakmica podriva odluke Uefe o sankcijama ruskom fudbalu, što je Evropska kuća fudbala demantovala, jer je riječ o prijateljskom duelu i ne potpada pod “paket” sankcija.

U moru komentara izostao je onaj od predsjednika FSBiH Vica Zeljkovioća, o njemu se neprestano govori, ali nije dao nijedan osvrt događanja.

- Mislim da je ovo isključivo politička igra, kojoj nije cilj dobrobit reprezentacije ili države. Sada je svima, navijačima i igračima postalo jasno ko vodi naš fudbalski savez. Cilj je narušiti godinama mukotrpno građen ugled reprezentacije i države - kaže legendarni reprezentativac “zmajeva” Vedad Ibišević.

U pozivima na bojkot gotovo da nema fudbalskih radnika i igrača srpske i hrvatske nacionalnosti. I sva je prilika da nekome odgovara razdor između tri entiteta u susret izborima u oktobru.

- Savez je pod direktnim uicajem Milorada Dodika i čelnika Hrvatske demokratske zajednice, dok su ključni predstavnici Bošnjaka dezorijentisani. Sramotna odluka o utakmici ne bi bila donesena da su Bošnjaci bili jednoglasno protiv - kazao je bivši član IO FS BIH Hamdija Abdić Tigar.

”Zmajevima” prema objavi Uefe, međutim, ne prijete nikakve sankcije.

- Ne postoji kazna, ali je spoljnji politički pritisak u zahtjevima da otkažu utakmicu nevjerovatan. Nadam se da će odoljeti pritisku - naglasio je Dmitrij Svičev, predsjednik komiteta za sport u Dumi.

Bonus video: