"prisvajanje simbola kulturnog nasljeđa"

Adidas na udaru Marokanaca zbog dresa Alžira

"Ovo je krađa motiva inspirisanih marokanskom keramikom koji se pojavljuju na alžirskim dresovima, što je navelo ministarstvo da reaguje po hitnom postupku", rekao je izvor iz ministarstva kulture Maroka

5489 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Adidas
Foto: Adidas

Ministarstvo kulture Maroka je naložilo njemačkom proizvođaču sportske opreme Adidas da povuče novu kolekciju fudbalskih dresova alžirske reprezentacije, optužujući ga za neprikladno prisvajanje simbola "marokanskog kulturnog nasljeđa", saznaje AFP od advokata marokanskog ministarstva.

"Ovo je krađa motiva inspirisanih marokanskom keramikom koji se pojavljuju na alžirskim dresovima, što je navelo ministarstvo da reaguje po hitnom postupku", rekao je izvor iz ministarstva kulture Maroka.

U zvaničnom obavještenju koje je advokat poslao direktoru Adidasa Kasperu Rorstedu, osuđuje se "kulturno prisvajanje i pokušaj da se ukrade obrazac iz marokanskog kulturnog nasljeđa kako bi se iskoristio van njegovog konteksta".

Me Murad Eladitioni, advokat ministarstva, zahtijevao je povlačenje dresa u roku od dvije sedmice.

"Marokansko ministarstvo kulture zadržava pravo da koristi sve moguće pravne ljekove pred njemačkim i međunarodnim sudovima", upozorio je advokat u pismu.

On je takođe zaprijetio da će slučaj iznijeti "pred organizacije koje su zadužene za zaštitu kulturnog nasljeđa i autorskih prava, kako bi zaštitila elemente marokanskog kulturnog nasljeđa".

Adidas je na Tviteru 23. septembra predstavio kolekciju "Feneks" alžirske reprezentacije "inspirisanu kulturom i tradicijom".

Ovaj novi dizajn, prema Adidasu, inspiraciju crpi iz palate Mehuar u Tlemkenu, u sjeverozapadnom Alžiru.

Alžirski zvaničnici zahtjev Maroka smatraju "potpuno neopravdanim".