"Anonimac" Hviča osvaja Seriju A: Napoli je napravio posao iz snova

Nagrade za igrača mjeseca avgusta u Seriji A, te trećeg strijelca upravo okončane grupne faze Lige nacija, stavile su Hviču u žižu svjetske fudbalske javnosti

5627 pregleda 0 komentar(a)
Hviča Kvarachelija (Gruzija) je bio nerješiva enigma za Makedonce u Ligi nacija, Foto: REUTERS
Hviča Kvarachelija (Gruzija) je bio nerješiva enigma za Makedonce u Ligi nacija, Foto: REUTERS

Bivši fudbaler Milana Kahaber Kaladze i dalje je najskuplji fudbaler u istoriji Gruzije - “rosoneri” su ga sada već davne 2001. godine angažovali iz kijevskog Dinama za 16 miliona eura. Sadašnji gradonačelnik Tbilisija odužio se titulom u Ligi šampiona...

To što popularni Kaha i dalje drži rekord može da zahvali samo vremenskoj distanci, pošto je Hviča Kvarachelija (21 godina) fudbaler sa najvećim rastom vrijednosti na fudbalskom tržištu. Ofanzivnom vezisti Napolija Tarnsfermarkt je podigao cijenu na 35 miliona, a minulog ljeta je došao u grad podno Vezuva za svega 10.

Nagrade za igrača mjeseca avgusta u Seriji A, te trećeg strijelca upravo okončane grupne faze Lige nacija, stavile su Hviču u žižu svjetske fudbalske javnosti. Prefinjeni vezista donio je Gruziji donio pobjedu u diviziji C Lige nacija i prelazak u viši rang.

Dva puta je srušio Sjevernu Makedoniju, ukupan učinak u šest utakmica bio mu je pet golova i tri asistencije. Najbolji strijalac najmlađeg Uefinog takmičenja Erling Haland je na kontu imao šest golova, kao i Aleksandar Mitrović.

- Kvarachelija je potencijal i za Zlatnu loptu, nevjerovatno je brz, izdržljiv. Čita igru i ima fantastičan dribling, i to nezavisno sa desnog ili lijevog boka - kazao je Leonid Slucki, čuveni ruski trener koji je Gruzina vodio u Rubinu, gdje je igrao sa našim Seadom Hakšabanovićem.

- Mora da popravi igru u odbrani, ali on ima put iz bajke. Igra u sjajnojm klubu kod fantastičnog trenera kakav je Lućano Spaleti i ima sve uslove za veliki napredak. Po meni, prava je sreća da u ljeto 2021. godine zainteresovane engleske klubove je odbilo 18 miliona eura obeštećenja. Tačno je da je zbog toga Hviča bio potišten, ali... Ne treba očekivati za igrača sa četiri gola i tri asistencije u ruskoj Premijer ligi da se plati toliki iznos - dodao je Slucki.

Poznati trener je čuvenom italijanskom transfer novinaru i insajderu Fabriciju Romanu kazao sa Hvičom nije bilo lako u početku.

- Pet minuta prvog treninga bilo je dovoljno da vidim kakav je brilijant. No, išao je u driblinge nezavisno da li ispred sebe ima jednog ili desetoricu igrača, odbranu je zanemarivao. Nije podnosio ni bol nakon jačih duela. Puno sam razgovarao sa njim, odradio bezbroj individualnih treninga kako bi ispravo nedostatke. Fudbal je za njega kao djeci prodavnica igračaka. On je fudbalski fanatik, non-stop bi igrao, ali je i profesionalan i dobro je da je angažovao ličnog trenera za fizičku pripremu. O svemu vodi računa - zaključio je Slucki.

Kvarachelia je nakon sjajnih igara u Rubinu, zbog sankcija ruskom sportu, prešao u Dinamo Batumi, a ljetos je najbrži bio Napoli. U ovom momentu djeluje da su Italijani napravili posao iz snova.

Bonus video: