Nagelsmanovo biti ili ne biti u Bajernu

Nakon raspleta u Ligi nacija, nastavlja se klupska fudbalska sezona: Bavarci dočekuju Bajer (20.30), za mladog trenera legendarnog kluba je samo pobjeda opcija

2519 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Možda i najteže dvije sedmice u trenerskoj karijeri su iza mladog Julijana Nagelsmana. Bajern ne igra dobro, Bajern nije pobijedio posljednje četiri utakmice u Bundesligi (tri remija, pa poraz), a to je klub koji ne trpi prosjek i koji pokušava da problem riješi što je prije moguće.

Loša forma i još gori rezultati znače da Nagelsmanu pozicija nije sigurna, ali ima još vremena da popravi stvari - tačnije dobiće ga ako večeras savlada Bajer. U suprotnom, naredni meč u Ligi šampiona - u utorak protiv češkog Plzenja - velikan bi mogao da dočeka sa novim trenerom, pa makar to bilo i privremeno rješenje.

- Ubijeđen sam da ćemo pokazati reakciju. Mečevi nakon reprezentativne pauze uvijek mogu da budu komplikovani, jer timovi imaju malo vremena da oporave igrače, ali za Bajern to nije opravdanje. Očekujem da budemo na nivou nekih partija koje smo imali ove sezone, ali i da rezultat to isprati. Definitivno smo igrali bolje nego što pokazuju naši bodovi - rekao je Nagelsman.

Donekle je Nagelsman i u pravu, Bajern je u svakoj utakmici stvorio gotovo dvocifren broj šansi, promašivao i nevjerovatne prilike (Sadio Mane, Liroj Sane...), ali problemi postoje.

- Moramo da imamo mnogo više balansa u igri. Ne smije da se dogodi da iz dominacije primimo gol. Kada rezultati nisu dobri, to nije slučajno i uvijek treba da pogledamo sebe - šta nije dobro, gdje smo griješili... Analizirali smo mnogo tokom pauze, mislim da će navijači vidjeti pravi Bajern. Očekujem to - kazao je Nagelsman.

Bajern je oslabljen, neće biti Kingslija Komana, Lukasa Ernandesa i još nekih prvotimaca protiv ekipe koja je loše ušla u sezonu. Bajer u Bundesligi ima pet bodova iz sedam kola, ali je kvalitet pokazao u Ligi šampiona pobjedom nad Atletiko Madridom.

- Tabela to ne pokazuje, ali ovo je derbi, jedan od najboljih duela u prvenstvu - poručio je Nagelsman.

Podrška čelnika kluba dolazi sa svih strana, ali njemački mediji ne posustaju - uporno sa Bavarcima povezuju Tomasa Tuhela. Doskorašnji menadžer Čelsija se nije oglašavao od kada je napustio “Stamford bridž”, ali novinari koji poznaju dešavanja na “Alijanc areni” tvrde da bi do mundijalske pauze, koja je za nešto više od mjesec, stvari u Minhenu mogle da se promijene.

Naravno, pod uslovom da Nagelsman ne “probudi” tim koji je naviknut na dominaciju. A trenutno je u Bundesligi tabela nesvakidašnja - Union Berlin je prvi, a Bajern tek peti na tabeli sa minus pet u odnosu na lidera.

Bonus video: