Mlada selekcija nastavlja pripreme za novi ciklus, Vukotić: Treba nam kontinuitet

Crna Gora sjutra (15) dočekuje Sloveniju, a tri dana kasnije Albaniju

4299 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Janjić, Foto: FSCG
Nikola Janjić, Foto: FSCG

Mlada fudbalska reprezentacija Crne Gore sjutra (15) na "DG areni" protiv Slovenije igra prvi od dva prijateljska meča u novembarskom ciklusu.

Tri dana kasnije, ekipa Miodraga Vukotića će na Gradskom stadionu u Podgorici ugostiti vršnjake iz Albanije. Ova dva meča nastavak su pripremnog perioda nove generacija mladih fudbalera, koji će naredne godine početi novi kvalifikacioni ciklus.

„Mi idemo na pobjedu. Protiv jakih reprezentacija smo igrali napadački, i protiv Italije, Španije ....Protiv svakog smo u Podgorici išli na pobjedu. Nekad smo ostajali kratkih rukava, ali mislim da su mlade utakmice uvijek bile interesantne za gledanje", rekao je selektor Miodrag Vukotić.

Pripreme za novi ciklus mlada reprezentacija je počela u septembru kada je odigrala dva meča - "sokoli" su poraženi od Austrije (5:1), dok su savladali Maltu (6:0).

„Igramo protiv dvije dobre ekipe. Moramo da probamo da popravimo utisak od septembra gdje smo igrali toplo-hladno. Utakmica protiv Austrije je pokazala gdje nijesmo na nivou. Nedopustivo je da primimo četiri gola iz prekida. Nadam se da ćemo kroz ove dvije utakmice to popraviti. Žao mi je što nijesmo kompletni. U ovoj situaciji smo bez sedam-osam igrača koji su skrenuli pažnju na sebe, ali su povrijeđeni. Roster je takav kakav je i mi ćemo pokušati da izvučemo maksimum“, kazao je Vukotić.

Zbog raznih povreda Vukotić u ovom ciklusu ne može da računa na brojne igrače. Na poziciji napadača je Crna Gora naročito oslabljena. U prethodnom ciklusu je tu poziciju pokrivao Nikola Krstović, koji je sada A reprezentativac.

„Nedostaje upravo na poziciji Krstovića četiri-pet igrača...Đukanović, Mijović, Striković, Krivokapić, nadam se da će se oporaviti. Nadam se da će se momci koji su vani izboriti da igraju za svoj klub i da ćemo biti jači“.

Na spisku su dva debitanta - defanzivci Bojan Adžić (Brodarac, Srbija) i Sari Kerem (Holštajn Kil, Njemačka).

„Adžić je prošao kadetsku i omladinsku selekciju. Mi smo uvijek tu da provjerimo svakog igrača koji hoće da igra za Crnu Goru. Što se tiče Kerema - njemu je majka Crnogorka, a otac Turčin. Izrazio je želju da igra za Crnu Goru. Igra treću ligu Njemačke. Odradili smo dva treninga, to je za sada zadovoljavajuće. Dobiće šansu na ove dvije utakmice, sve zavisi od njega“, kazao je Vukotić.

Crna Gora je u prethodnom ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u grupi sa Italijom, Švedskom, Republikom Irskom, Bosnom i Hercegovinom i Luksemburgom osvojila peto mjesto u grupi. U tom ciklusu je bilo dobrih mečeva, poput trijumfa u gostima sa Ircima, te remija sa "azurima" u Podgorici.

„Igrali smo mi kvalitetno protiv Irske, Švedske, Italije, ali treba nam kontinuitet. Kad treba da budemo kompletni, mi nijesmo. To prati i A reprezentaciju, a kod nas je to baš izraženo jer imamo mali fond igrača na koje možemo da računamo u ozbiljnim utakmicama. Žao mi je gdje smo na nekim utakmicama bili bolji što nijesmo ostvarili bolji rezultat. Najvažnije je da igrači koji igraju za mladu reprezentaciju nastave da igraju, da skrenu pažnju na sebe, da imaju konitnuitete. Da Janjić ponovi u Osijeku partije iz Sutjske, da dobijemo igrače za A tim“, poručio je Vukotić.

Selektor je govorio i o radu sa mladim igračima.

"Imamo manji izbor igrača, jer samo jedan igrač ispod 21 godine igra u ligi. Pokušaćemo ipak da napravimo najbolji rezultat. Znate koliko se u fudbalu ulaže u drugim zemljama, koliko kod nas. Klubovi su problem. Malo se ulaže u mlađe selekcije. Izuzev Budućnosti ne znam koja je ekipa otišla van granica Crne Gore da igra neki turnir. Većini mladih igrača prvi izlazak iz Crne Gore je kada obuku dres mlade reprezentacije", smatra Vukotić.

Upravo je Nikola Janjić jedan od igrača, koji je igrao u prošlom ciklusu, dok će i u ovom biti okosnica ekipe. Nikšićanin je prethodne sezone igrao dobro u Sutjesci, debitovao je i za A selekciju, a onda je ljetos otišao u Osijek.

„Te kvalifikacije su završene... Bilo je dobrih utakmica, rezultat nas nije ispratio. Ja sam iskreno zadovoljan igrom i igračima koji su sada sa nama. Što se tiče utakmica, igramo protiv dvije odlične reprezentacije, dobre provjere za nas i da se spremamo za kvalifikacije koje očekujemo“, rekao je Janjić.

Janjić ove sezone rijetko dobija priliku u hrvatskom prvoligašu.

„Nažalost, ne ide po planu kako sam očekivao. Naporno radim, borim se za mjesto i nadam se da ću se vratiti na pravi put. To je do mene. Niko ne utiče na moju minutažu. Na početku je bilo teško da se priviknem na igru, fizički su jači, mislim da ću na zimu odraditi dobre pripreme i da ću biti u timu.“

I Janjić smatra da je mlada selekcija protiv Austrije morala bolje da brani prekid.

„Protiv Austrije smo bili naivni, dekocentrisani u prekidima, tri gola smo primili iz prekida. Ali, sad sam siguran da ćemo to ispraviti“, poručio je Janjić.

Bonus video: