"Vatreni" bez vatre, Marokanci nagrađeni za hrabrost i talenat

Hrvatska - Maroko 0:0 na stadionu Al Bajt na otvaranju grupe F, u kojoj su još Belgija i Kanada, u dinamičnom meču, dobrog tempa i malo šansi.

7593 pregleda 5 komentar(a)
Sa meča Hrvatska - Maroko, Foto: Reuters
Sa meča Hrvatska - Maroko, Foto: Reuters

Maroko je potvrdio da je vjerovatno najtalentovanija afrička selekcija na Mundijalu, Hrvatska, ako želi i da se primakne uspjehu koji je ostvarila u Rusiji, mora mnogo bolje u nastavku takmičenja - 0:0 na stadionu Al Bajt na otvaranju grupe F, u kojoj su još Belgija i Kanada, u dinamičnom meču, dobrog tempa i malo šansi.

Bod protiv vicešampiona svijeta je uspjeh za Marokance, nagrada za hrabrost i odvažnost kojom su se suprotstavili favoritu, ne odstupivši nijednog trenutka od želje da se nadigravaju, da napadnu i pokušaju da pobijede.

Hrvatska neočekivano suzdržana, bez dominacije na sredini terena, gdje se očekivalo da će trio Modrić - Kovačić - Brozović uspostaviti kontrolu i mirnoću. Nije se to dogodilo, „vatreni“ iz posjeda nisu napravili ništa, prijetili su, nedovoljno, opasno iz prekida, a jedinu šansu stvorili su nakon brze kombinacije iz greške protivničkih igrača u opasnoj zoni pred svojim golom...

Maroko je od početka nametnuo prilično jak tempo i visoki presing, a Ziješ, Amrabat i Bufal, te Hakimi i Mazraui, potvrdili reputaciju ozbiljnih igrača u ozbiljnim evropskim klubovima.

Povijala se odbrana Hrvatske, ali nedovoljno da bi popustila. Ponekad je falilo tako malo da Livaković bude opasno ugrožen.

Na drugoj strani, Bono sve do finiša poluvremena nije imao nijednu intervenciju, ali je tada spasao svoj tim - jedno od nekoliko pogrešnih dodavanja marokanskih igrača na svojoj polovini, iskoristio je Modrić da lansira Sosu na lijevoj strani, a golman Sevilje zaustavio pokušaj Vlašića iz peterca.

I u nastavku je Maroko bio aktivniji rival, sa više entuzijazma i energije u igri, ali i u drugih 45 minuta nije bilo mnogo pravih prilika. Marokanci su pokušali preko Mazrauia glavom iz teške pozicije i Hakimija sa 30-ak metara, dok je na drugo strani Hrvatska samo iz prekida i nakon dva ubacivanja Modrića unijela „paniku“ pred golom protivnika.

Kako se meč bližio kraju i kada su vidjeli da može svašta da se dogodi, „vatreni“ nisu ni najmanje rizikovali, umirili su agresivnost igrača Maroka i bez problema sačuvali bod, koji sigurno ne zadovoljava njihove ambicije...

Bonus video: