"Crvena furija" opravdala nadimak - Španija dala sedam golova Kostariki

Španija je na startu grupe E, Mundijala u Kataru deklasirala Kostariku sa 7:0

8318 pregleda 1 komentar(a)
Gavi i Laport su letjeli po savršenoj podlozio Al Tumama stadiona, Foto: REUTERS
Gavi i Laport su letjeli po savršenoj podlozio Al Tumama stadiona, Foto: REUTERS

Španija je opravdala nadimak na startu prvog zimskog Mundijala u Kataru - "crvena furija". Furiozno su izabranici Luisa Enrikea startovali, i već nakon pola sata igre protiv Kostarike, riješili su pitanje pobjednika. Vodili su 3:0, do kraja - 7:0.

Niko Španiju, podmlađenu i neiskusnu nije pred Mudnijal svrstavao u red favorita, pogotovo nakon neuspjeha na dva prethodna Mundijala, ali ...

Tika-taka, donijela je španskoj ekipi rekord dodavanja u prvom poluvremenu - 537, ali ne tek reda radi, već je lopta išla prebrzo za odbranu rivala. U 5. minutu Dani Olmo je za malo bio neprecizan, četiri minuta kasnije i Marko Asensio.

"Sakrili su nam loptu, kako onda da igramo. Ne možete igrati ako nemate loptu. Ne možete ni do šanse i nismo je ni imali", kazao je nakon utakmice Suares, selektor Kostarike.

I zaista, Njemci su danas u prvom poluvremenu kompletirali 422 dodavanja, Španija na prošlom Mundijalu protiv Rusije 395, a to je treći rezultat u istoriji svjetskih prvenstava, ili tačnije do 1966. kada se mjeri taj pokazatelj.

Ipak, iz treće šanse Olmo nije promašio nakon sjajnog duplog pasa s Gavijem izišao je ispred Kejlora Navasa i rutinski ga lobovao u 11. minutu.

Deset minuta kasnije svoju drugu šansu nije ispustio ni Asensio, pošto je iz prve sa 13 metara pogodio nebranjivo nakon ubacivanja i sjajnog pasa Đordija Albe. Upravo je Alba najzaslužniji i za treći gol, osjetio je blagi kontakt defanzivca Kostarike Duartea u kaznenom prostoru i srušio se za penal koji je u 31. minutu manirom velikog znalca izveo Feran Tores.

On je pogodio i u nastavku, u 54. minutu, a najljepši gol djelo je jednog od dvojice tinejdžera u timu - Gavija. Najmlađi prvotimac u istoriji "furije" uhvatio je volej desnicom nakon pasa Alvara Morate a lopta je od lijeve stative završila u mreži.

Na 6:0 povisio je rezervsita Karlos Soler u 90. miutu, koji je rutinski pogodio nakon odbijene lopte Navasa ali to nije bilo dovoljno "furiji" na savršenom "tepihu" Al Tumama stadiona.

U nadoknadi se upisao i Alvaro Moarta, koji je u 57. minutu zamijenio Ferana Toresa. Asistent, Olmo.

Tek Španija je na prethodnih 15 Mundijala postigla ukupno 99 golova, Olmo je postigao jubilarni 100. Sada je na kontu "furije" 106 pogodaka na najvećim smotrama.

"Furija" je napravila sjajnu uvertiru pred derbi grupe E, protiv Njemačke u 2. kolu. Njemačka nema prava na grešku nakon današnjeg poraza od Japana (2:1).

Bonus video: