"Tiki-taka se vratila"

"Mesijevo lice protiv Saudijske Arabije je bilo prvo upozorenje, Nojerovo protiv Japana drugo. Danas u španskom timu nije bilo 'krtice', sve je funkcionisalo besprekorno. Sada je potrebno da neko ublaži euforiju", piše "Marka" nakon trijumfa Španije nad Kostarikom

12587 pregleda 4 komentar(a)
Fudbaleri Španije, Foto: Reuters
Fudbaleri Španije, Foto: Reuters

Španija je danas odigrala savršen meč, napunila mrežu Kostarike, slavila 7:0 i poslala poruku da bi u Kataru nova generacija "furije" mogla daleko da dogura.

"Istorijska egzibicija Španije", naslov je "Marke", koja u tekstu precizno i do detalja opisuje najubjedljiviju pobjedu "furije" na mundijalima.

"Mesijevo lice protiv Saudijske Arabije je bilo prvo upozorenje, Nojerovo protiv Japana drugo. Danas u španskom timu nije bilo 'krtice', sve je funkcionisalo besprekorno. Sada je potrebno da neko ublaži euforiju", piše "Marka".

Španija jeste bila odlična, ali igrala je onoliko koliko joj je rival dozvolio. A Kostarika je bila velikodušna, u rijetkim momentima je prelazila centar, a golman "furije" Unai Simon je u krupnom planu bio samo kada se intonirala himna. Jednostavno, Kostarika je igrala ispod svakog nivoa i meč završila bez udarca u okvir gola. Nije to prvi put da ova selekcija ne šutne u okvir gola rivala na mundijalima - posljednji put se to dogodilo 1990. na utakmici sa Brazilom.

"Španija je preplivala Kostariku u festivalu lijepe igre i golova", piše "Mundo Deportivo", koji pozdravlja odluku Luisa Enrikea da Rodrija stavi na mjesto štopera i u prvu postavu uvrsti Asensija.

SP Katar 2022.
foto: Reuters

Luis Enrike je nakon objavljivanja spiska kritikovan, jer su mnogi smatrali da ekipi nedostaje efikasnost. Ali sedam golova u mreži Kostarike, tri za pola sata igre jasan su znak da su svi koji su sumnjali u Enrikea pogriješili.

Španija je treća najmlađa selekcija na Mundijalu, a upravo je danas mladost igrala ogromnu ulogu, budući da su golove postigli Gavi (18), Dani Olmo (24), Marko Asensio (26), Karlos Soler (25) i dvostruki strijelac Feran Tores (22). Tačku u finišu stavio je jedan od najstarijih u ekipi - Alvaro Morata (30).

A istoriju je na "Al-Tumama" stadionu ispisao Gavi. Sa 18 godina i 110 dana postao je najmlađi strijelac za Španiju na svjetskim prvenstvima i na prvom mjestu zamijenio Raula. Fudbaler Barselone je danas postao i drugi najmađi strijelac na mundijalima gledajući sve ekipe - mlađi od njega bio je samo Pele (17 godina i 249 dana na Mundijalu u Švedskoj 1958. godine).

SP Katar 2022.
foto: Reuters

Interesantno, posljednji put kada je Španija na jednom meču Mundijala postigla minimum pet pogodaka na terenu je bio sadašnji selektor Luis Enrike. To je bilo protiv Bugarske 1998. u meču bez rezultatskog značaja (6:1), šest godina prije nego što je Gavi rođen.

Osim Gavija danas je u sastavu Španije bio i drugi tinejdžer - Pedri (19). To je prvi put još od 1962. godine da u prvoj postavi jedne selekcije na Mundijalu budu dva tinejdžera. Posljednji put se to dogodilo Bugarskoj 1962. godine u čijem su sa sastavu bili Ječev i Sokolov. "Mundo Deportivo" Gavija i Pedrija upoređuje sa Ćavijem i Inijestom.

"Tiki-taka se vratila" naslov je uticajnog lista "As", koji veliča igru Španije.

Španija sa liderske pozicije dočekuje meč sa Njemačkom u drugom kolu.

Bonus video: