„Vatreni” imali vatrenu predigru za Kanađane

Hrvatska protiv Kanade u grupi F (17 h), strasti se smirile nakon problematične izjave selektora Kanađana, Zlatko Dalić ljut na Fifu što su “vatreni” protiv Maroka igrali u matine

3878 pregleda 6 komentar(a)
Viceprvaci neazdovoljni tretmanom od strane Fifa, Foto: REUTERS
Viceprvaci neazdovoljni tretmanom od strane Fifa, Foto: REUTERS

Večerašnji, možda i odlučujući sudar između Hrvatske i Kanade, na stadionu “Al Bajt” u Al Koru, imao je neuobičajenu predigru još prije četiri dana, odmah nakon završenih mečeva 1. kola.

Nakon što su Kanađani nesrećno i nespretno izgubili od Belgije 1:0, u meču u kojem su promašili penal (oštećeni za još jedan ili dva) i još nekoliko velikih šansi, njihov selektor Džon Herdman je iznervirano izjavio: “Idemo dalje, j...ćemo Hrvatsku i to je to”.

Ova njegova poruka izazvala je pravu buru u hrvatskom taboru, koji je inače bio pomalo uzdrman nakon remija i blijede napadačke predstave protiv Maroka na premijeri (0:0).

”Gospodin se tako izrazio, to je njegovo pravo. Neću se zadržavati na tome. Samo ne znam koliko je lijepo reći tako nešto. Razgovaraću o tome sa igračima. To može samo da nas motiviše”, kulturno mu je odgovorio Zlato Dalić.

Strasti su se malo smirile kako se bližio meč, Herdman nije bio zadovoljan svojom izjavom (“čim me nazvala supruga, znao sam da sam uradio nešto pogrešno”), dok je Dalić nezadovoljstvo usmjerio ka drugoj strani - Svjetskoj fudbalskoj federaciji.

Razlog - odluka da vicešampioni prvi meč na turniru, protiv Maroka prije pet dana, igraju u matineu (13 sati po lokalnom vremenu).

”Hrvatska reprezentacija zaslužuje respekt i poštovanje. Mi smo to zaslužili igrama i ponašanjem. Mi smo osvojili dvije medalje u 30 godina, što je uspjelo još samo Njemačkoj i Francuskoj. Hrvatska reprezentacija mora imati respekt, nisam želio to da komentarišem, ali da igramo u 13 sati nije respekt niti poštovanje. U tom terminu nije igrao niti Brazil, niti Francuska, niti Engleska, niti Španija”, poručio je Dalić.

Večeras u Al Koru, Hrvatska igra protiv Kanade u 19 sati (17 po centralnoevropskom vremenu).

”Prebacili smo treninge u večernji termin, očekuje nas jako važna i teška utakmica. Bitan je oporavak igrača. Termin utakmice nam je dosta poremetio i promijenio planove, cijeli bioritam. Očekujem zaista tešku utakmicu. Moramo biti agresivniji. Dobro su igrali protiv Belgije, ali su izgubili. Puni su samopozdanja”.

Hrvatska mora da pobijedi, u suprotnom - vadiće se na Belgijance u posljednjem kolu.

”Moramo da pokažemo puno više nego protiv Maroka, defanzivno je bilo dobro, ali napadački nije. Radili smo na tome, gledaćete pravu Hrvatsku. Imamo još dvije prilike i sve je na nama”, kazao je Ivan Perišić.

Selektor Kanađana, s druge strane, juče je na pres konferenciji “promijenio ploču” - s velikim respektom je govorio o Hrvatima.

”Vjerujemo u sebe, to je najvažnija stvar uoči takve utakmice. Hrvatska je top ekipa, biće to veliki test za nas”, izjavio je engleski stručnjak.

Zemlji lovorovog lista nije potreban dodatni motiv...

”Čekali smo 36 godina kako bismo došli ovdje. Razgovaram sa igračima, ovo je jako važna utakmica. S druge strane nas čekaju Modrić, Kovačić, Brozović... Biće to divna utakmica”, istakao je Herdman

Bonus video: