Senzacija "sokerusa", Danci posljednji u grupi

Australija je pobjedom nad Danskom zauzela drugu poziciju u Grupi D, "sokerusi" čekaju rasplet i rivala u osmini finala iz Grupe C

3506 pregleda 0 komentar(a)
Leki je pokazanim prerano napustio najjače evropske lige, Foto: REUTERS
Leki je pokazanim prerano napustio najjače evropske lige, Foto: REUTERS

Želja, borbenost, zajedništvo, samopouzdanje.., "sokerusi" su srušili sve prognoze i plasirali su se u osminu finala Mundijala u Kataru!

Australja je u odlučujućoj utakmici nadvisila favorizovanu Dansku (1:0), pogotkom 31-godišnjeg napadača Melburn sitija, Metjua Lekija nakon sata igre i sa šest bodova, koliko ima i pobjednik Grupe D, Francuska, izborila nokaut fazu.

Prvi put poslije 2006. godine, kada su imali zvijezde svjetskog fudbala Harija Kjuela, Marka Viduku, Tima Kejhila, Marka Švarcera, Luka Vilšira...

Sada to nije bio slučaj, ali su "sokerusi" znali šta žele, a tradicionalnim - hrabrošću i zajedništvom ispunili su cilj. Danska jeste bila bolji rival u prvom poluvremenu, ali prave nevolje je pravio samo bek Atalante, Joakim Mele sa dva sjajna proboja po lijevoj strani ali i dvije dobre intervencije u tim momentima najveće zvijezde ekipe Grema Arnolda, golmana Metjua Rajana.

Imala je i Danska dobar pokušaj Jensena, ali ne za kalibar klase Rajana.

U nastavku je Arnoldd promiješao karte, pošto je iskusnog Azisa Behića prekomandovao na suprotni bok. Mele je bio odsječen a Behić je najavio pobjedničku ambiciju sjajnim prodorom po desnoj strani već početkom nastavka ali od svega samo korner.

"Sokerusi" su uspjeli da drže dalje od zone šuta i Kristijana Eriksena, a znali su i da izađu u kontri.

Pokazali su i mlađi igrači sjajan tehnički potencijal, naročito 24-godišnji Kijanu Bakus, koji zasigurno neće još dugo nositi dres malog Sent Mrena...

U 60. minutu je vezista Midzbroa Rajli Makgri "lansirao" Lekija, koji je na vrhu kaznenog prostora ispred sebe imao dva rivala, ali je varkom tijela a potom i prebacivanjem lopte na lijevu nogu stvorio prostor za sjajan gol u donji lijevi ugao.

LKSALAK
foto: Sofascore

Danci su djelovali dezorijentisano a nije im u prilog išao ni rezultat iz drugog duela u grupi, gdje je Tunis vodio protiv drugog tima Francuske. Ipak su bili blizu golu u 71. minutu, ali je sudijski zvižduk poništio pomoćnik jer je Kasper Dolberg bio nekoliko centimetasra u ofsajdu.

Danci su pravi pritisak napravili tek u finišu, a u 88. minutu očajno je iz dobre pozicije šutirao rezervista Bah, a u prvom od šest minuta nadoknade Eriksen je donio pogrešnu odluku da primi loptu ispred Rajana. Dolberg je šutirao ispod prečke u petom miutu nadoknade ali je Rajan uspio da loptu izbaci u korner, iz kojeg je potom glavom loše šutirao Kornelijus.

Danska je i prije četiri godine bila u grupi sa Francuskom i li tada je prošla kao drugolasirana, iza budućih svjetskih prvaka. Zato sada posljednje mjesto ekipe Kaspra Hjulmanda jeste veliki neuspjeh. Bod na startu u igri bez golova sa Tunisom je premalo za ekipu tog kalibra.

Bonus video: