Španci “biraju”: Prvo ili drugo mjesto

Kada počne večerašnji duel protiv Japana (20 sati, “Kalifa internešnl”) tim Luisa Enrikea će znati ko im je protivnik ako budu prvi (Maroko, Hrvatska ili Belgija), te kom je protivnik ako budu drugi (takođe Maroko, Hrvatska ili Belgija)

4359 pregleda 0 komentar(a)
Kaže da neće kalkulisati: Luis Enrike, selektor Španije, Foto: SUSANA VERA
Kaže da neće kalkulisati: Luis Enrike, selektor Španije, Foto: SUSANA VERA

Španija je dala sedam golova Kostariki, pa remizirala sa Njemačkom, a sada je u pozicji da “bira” - prvo ili drugo mjesto na tabeli i različiti putevi kroz nokaut fazu.

Kada počne večerašnji duel protiv Japana (20 sati, “Kalifa internešnl”) tim Luisa Enrikea će znati ko im je protivnik ako budu prvi (Maroko, Hrvatska ili Belgija), te kom je protivnik ako budu drugi (takođe Maroko, Hrvatska ili Belgija).

Jednako je važno, međutim, šta slijedi dalje - prva pozicija donosi potencijalni sudar sa Brazilcima u četvrtfinalu, drugo mjesto donosi možda povoljniji put i eventualni obračun sa Portugalcima.

Da bi bila duga, međutim, “furija” mora da izgubi od Japana - a to su stvari kojima se ekipa neće baviti, uvjeravao je javnost selektor Luis Enrike.

”Imamo četiri boda, da nam je neko ponudio ovakvu situaciju u grupi nakon dva kola vjerovatno bi prihvatili bez razmišljanja. Nećemo kalkulisati protiv Japana. Idemo na pobjedu, želimo da budemo prvi u grupi”, rekao je Enrike.

Španski selektor se, za razliku od mnogih drugih na Mundijalu, odlučio za nešto liberalniji pristup - svakodnevno komunicira sa navijačima preko društvenih mreža, igrače pokušava da rastereti na sve moguće načine, pa im je tako nakon remija sa Njemačkom dao slobodne dane i dozvolio da se vide sa porodicama.

”Kada ste na Svjetskom prvenstvu, pritisak je veliki. Ne vidim ništa loše u tome da fudbaleri vide djecu, da prošetaju sa suprugama, sa djevojkama, naprotiv. Mislim da to koristi”.

Ako su Španci rasterećeni (samo bi poraz od Japana, te pobjeda Kostarike nad Njemačkom mogla da eliminiše sa Mundijala), “samuraji” imaju snove - žele da pobijede i plasiraju se dalje.

”Igrači moraju da vjeruju, pokušavam da ih ubijedim da moraju da vjeruju”, kazao je selektor Hajime Morijasu.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: