Maroko najbolji u grupi favorita, Kanada jedina dala gol "lavovima sa Atlasa"

Maroko pobijedio Kanadu i u plej-of ide sa prvwe pozicije u Grupi F

3153 pregleda 0 komentar(a)
Hakim Ziješ opravdao povjerenje, Foto: REUTERS
Hakim Ziješ opravdao povjerenje, Foto: REUTERS

U konkurenciji srebrne Hrvatske i bronzane Belgije, Maroko je pobijedio u grupi F, Mundijala u Kataru.

Maroko na prethodnom Mundijalu nije uspio da prođe grupu, ali su "lavovi sa Atlasa" odigrali sjajne kvalifkikacije, a pokazali snagu, klasu i zajedništvo na turniru na kojem imaju i sjajnu podršku sa tribina.

Maroko je u posljednjoj utakmici u grupi savladao Kanadu sa 2:1, nakon startnog remija sa Hrvatskom i pobjedom nad Belgijom (2:0). Ekipi Valida Regragija je bio dovoljani bod protiv Kanade, koja je ranije ispala iz trke za plej-of, ali daleko od toga da je to bio duel sa demotivisanim suparnikom.

No, Maroku je pomogao kapiten kanade Milan Borjan, koji nije očekivao povratnu loptu od defanzivca Strevena Vitorije i napucao je pravo na Hakima Ziješa, a sjajni fufbaler Čelsija je plasirao loptu u praznu mrežu u 4. minutu.

Kanada je dala najbrži gol dosadašnjeg toka Mundijala protiv Hrvatske, njen prvi u istoriji svjetskih prvenstava, a onda je primila drugi najbrži. Krenuli su Kanađani naprijed, željni i prvog boda, ali tradicija, isksutvo pa i klasa rivala su bili adut suparnika.

To je najbolje bilo vidno u 23. minutu kada je na ubacivanje sa svoje polovine Ašrafa Hakimija ka napadaču Sevilje En Nesiriju koji je u prijemu ljevicom stekao prednsot nad dvojicom čuvara a onda desnicom pogodio bliži ugao.

Krenula je Kanada još silovitije a kao nagrada je došao prvi pogodak na turniru u mreži Maroka - Adekugbe je uspio da izbaci Hakimija i ubaci a Agerda je pogodio svoju mrežu u 40. minutu.

En Nesiri je u posljednjim trenucima poluvremena pogodio još jednom, ali je njegov saigrač ometao Borjana i suđen je ofsajd.

U nastavku još žešći napadi Kanade, ali Larin je kasnio na dodavanje Dejvisa u 58, a Hojlet je 20 minuta kasnije glavom za milimetar promašio. I Regardi je potom pojačao odbranu i rezultat se nije promijenio.

Kanada će novi nastup čekati na svom terenu za četiri godine a Maroko rasplet i drugoplasiranu ekipu iz grupe E.

Bonus video: