Urusi kasno počeli da "gaze" i u suzama završili Mundijal

Urugvaj dobio Ganu sa 2:0, ali je eliminisan trećim mjestom, "crne zvjezde" posljednje u Grupi H

3916 pregleda 0 komentar(a)
Urusi su sa pravom bili ljuti na sudije, Foto: Reuters
Urusi su sa pravom bili ljuti na sudije, Foto: Reuters

Ništa od velikog južnoameričkog klasika u osmini finala - Urugvaj, dvostruki svjetski prvak nije prošao grupu za duel sa Brazilom. U Grupi H Mundijala u Kataru slavio je Portugal sa šest bodova, dok je zbog dva gola više od Urusa, Južna Koreja drugi putnik u nokaut fazu.

U utakmici za infarkt Urugvaj je uradio sve, nadigrao Ganu sa 2:0, odigrao spektakularnu utakmicu ali... Jedino što su mogli fudbaleri Dijega Alonsa da se uplakani nakon posljednjeg sudijskog zvižduka okome na njemačkog sudiju Danijela Ziberta, koji jeste direktni vinovnik njihove eliminacije - da je dosudio sugerisani penal iz VAR sobe, Urusi bi bili drugi.

Gana nije bila spremna da popusti u poslednjih desetak minuta, nakon što je napadač Vulvsa i Koreje Hi Čen Hvan, dao gol za pobjedu nad Portugalom a protiv Urusa bila je i sportska sreća.., a tek suđenje!

Urugvaj ispada zbog dva penala, jednog i zvanično nepravedno dosuđenog u 90. minutu u porazu od Portugala (2:0), kada je Alireza Fagani donio pogrešnu odluku a šta tek reći za suđenje Nejmca Ziberta. Pri rezultatui 2:0, u 59. minutu Darvin Nunjes je i rukama i nogama spriječen u gol šansi do Amartija, iz VAR sobe su sugerisali penal ali njemački sudija nije htio da prihvati. No, Urugvaj je protiv Gane pokazao nevjerovatan napadački potencijal a selektor Dijego Alonso neiskustvo da ga iskoristi a njegova ekipa bude bez gola u prve dvije utakmice.

Danas, kada je bila potrebna što ubjedljivija pobjeda i napokon se odlučio na napad, i Urusi su pokazali koliko zaista vrijede. Nije ih poremetio ni nesrećno dosuđen penal u 18. minutu, kada su milimetri odlučivali o ofsajdu ali i kontaktu golmana Rošeta sa sjanim Mohamedom Kudusom. Andre Aju je loptu postavio na bijelu tačku ali baš kao i 12 godina ranije, Gana nije dala gol. Samo, ovoga puta je Rošet osjetio stranu i odbranio udarac.

To kao da je presjeklo "crne zvijezde", a Urugvaj to nije naplatio iz prve šanse jer je šut Darvina Nunjesa sa gol linije skinuo defanzivac Salisu, a onda su Luis Suears i De Araskaeta matirali "crne zvijezde" i to dva puta - De Araskaeta glavom je potvrdio gol nakon šuta "pistolera" i odbitka od ruke golmana Zigija u 26. minutu da bi šest minuta kasnije iz prve prebacio Luis Suares prebacio loptu put saigrača a De Araskaeta pogodio iz voleja. U igri Urusa nije se osjetio ni zbog povrede rani izlazak veziste Totenhema Bentankura.

Urugvaj je dominirao do poluvremena, Gana je djelovala dezorjentisano a u nastavku je počela da igra. Ipak je Urugvaj djelovao neuporedivo bolje, sve do finiša kada su u igri "otvorenog garda" obje ekipe imale brojne šanse. Posljednju Nikolas de la Kruz u posljednim trenucima iz slobodnog udarca ali je Zigi bio na lopti.

Portugal u osmini finala čeka drugoplasiranog rivala iz večerašnjih utakmica a Južna Koreja će najvjerovatnije igrati sa Brazilom.

Bonus video: