Dalić najavio hrvatske samuraje protiv Japana: Postali smo velesila, imamo šansu i za svjetsku titulu

Utakmica Hrvatska - Japan igra se u ponedjeljak od 16 sati

10258 pregleda 20 komentar(a)
Dalić na pres konferenciji, Foto: Reuters
Dalić na pres konferenciji, Foto: Reuters

"Znamo da će ići kao samuraji, ali nećemo se niti mi drugačije postaviti", kazao je selektor hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić na posljednjoj novinarskoj konferenciji uoči sjutrašnjeg duela osmine finala protiv Japana.

"Najvažnije je da respektujemo protivnika, pobijedili su dva svjetska prvaka Njemačku i Španiju, nakon što su gubili u prvom poluvremenu. Pokazali su karakter i mentalitet. Mi nikoga ne smijemo da potcijenimo, znamo da će ići kao samuraji, ali nećemo se niti mi drugačije postaviti," kazao je Dalić.

Na pres konferenciji se pričalo i o šansama Hrvatske za svjetsku titulu....

"Pokušaćemo, imamo šansu, ali to je težak posao. Prvenstvo je jako kvalitetno, a Hrvatska već 20 godina pruža sjajne igre. Ako ste pogledali, među 16 koji su se plasirali u osminu finala, Hrvatska ima daleko najmanje stanovnika. Mala smo zemlja, ali imamo velike snove. Pred nama je prva stepenica, a kad je prođemo gledaćemo dalje. Hrvatska je uspješna, rezultati su u rangu svjetskog čuda. Postali smo velesila koju svi poštuju i moraju da poštuju," poručio je Dalić.

Japan je opasan iz tranzicije, naglasio je Dalić.

"U posjedu lopte su među najslabijima, ali su u presingu i tranziciju pri vrhu. Oni svaku svoju akciju završavaju s pet, šest igrača. Idu do kraja i ne odustaju. Maksimalna koncentracija mora biti ključ".

Dalić je naglasio kako se nada da za Luku Morića ovo neće biti posljednje veliko takmičenje.

"Što god ja kažem za Luku, premalo je. Neka mu Bog da zdravlja, neka potraje još. Siguran sam da mu ovo nije zadnje takmičenje za Hrvatsku. Daje nam za pravo njegovo fizičko stanje, trening i rad. Luka je naš kapitan i vođa, neka potraje još", rekao je Dalić.

Utakmica Hrvatska - Japan igra se u ponedjeljak od 16 sati.

Bonus video: