Stojković održao konferenciju: Zamislite da smo bili zdravi i spremni, da se igra 65 minuta bili bismo prvi

Srbija na Mundijalu osvojila samo bod i završila na 29. mjestu na svijetu

9445 pregleda 39 komentar(a)
Stojković, Foto: Reuters
Stojković, Foto: Reuters

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi organizovao je danas pres konferenciju na kojoj je govori nakon debakla na Mundijalu u Kataru.

Srbija je na prvenstvu svijeta zauzela 29. mjesto, osvojila samo bod u grupi a primila je osam golova protiv Brazila, Kameruna i Švajcarske, najviše nakon Kostarike.

"To nisam bio ja u Kataru, a postoje razlozi zašto je tako. Ti su me razlozi počeli brinuti praktično 14. novembra kada smo došli ovdje", počeo je izlaganje Stojković.

Srbija je sa velikim očekivanjima otputovala, ali je bolno prizemljena. Uoči Mundijala ekipa je imala problema sa povredama, Filip Kostić nije igrao protiv Brazila, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović su bili roviti...

"Znajući situaciju, zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Neću pravili razliku je li neko važniji od nekog, ali za naš su tim važne karike bile takve da... Ako bismo realno gledali, teško je bilo za očekivati da igraju. Bilo bi nenormalno da ih ne vodite u Katar. Bili su nosioci i doprinijeli da se Srbija raduje u Lisabonu. Znao sam da će biti teško doći do drugog mjesta u grupi. Da smo zdravstveno bili na mjestu, slika bi bila drugačija. Postigli smo šest golova, to je fenomenalno u ovom stanju. Zamislite da smo bili zdravi i spremni. Igrači su dali maksimum, to govore neki parametri. Vidi se želja, požrtvovnost, sve što bi ekipa trebalo da ima. U neki trenucima nismo smjeli da poklanjamo pobjedu, što se tiče Kameruna. Mi smo sami krivi zbog toga, to su stvari za analizu."

Piksi smatra da Srbija ne bi imala šanse u osmini finala, sve i da je prošla grupu.

"Možda smo mogli proći grupu, ali kasnije ne bismo ništa napravili. Ne bih to javno rekao, ali nismo imali snage da napravimo duži korak od toga. Razumijem da neko hoće sve predstaviti da je crno, ali to ne dam. Nije crno, ne bih sjedio ovdje da se osjećam osramoćeno, bezvredno, onako poraženo. Jesmo izgubili, ali nismo poraženi. Itekako koračamo uzdignute glave. Ovo će biti dobro iskustvo iz koje ćemo izvući pouke."

Potom je govorio o fizičkoj spremi.

"Što se tiče fizičke pripreme, nismo bili na nivou ovog takmičenja. Ako pogledate igru i naše učešće, ako se računa 60-65 minuta, mislim da bismo bili prvi. Nažalost, igra se 90 plus. Nismo bili na nivou da odgovorimo. Primijetio sam i kod drugih reprezentacija slično, što me je iznenadilo. Recimo, Belgija. Oni su izgledali kao izduvani balon u fizičkom smislu. Je li moguće da oni takvi budu na fizičkom nivou? Ali oni nisu moj problem. Od 60 do 65 minuta padali smo u svježini. Parametri drugačije pokazuju, ali nismo imali tu vrstu pripremljenosti za ovakav izazov kakav nosi Svjetsko prvenstvo", rekao je Stojković.