Vođa iz sjenke - Antoan Grizman "puca" na nagradu najboljem fudbaleru Mundijala

Antoan Grizman stvara najviše prilika saigračima, rekorder je po broju asistencija...

9418 pregleda 0 komentar(a)
Žiru najviše vjeruje Grizmanu, Foto: REUTERS
Žiru najviše vjeruje Grizmanu, Foto: REUTERS

Specijalizovani Goal.com kao prvog favorita za najboljeg fudbalera Mundijala vidi Lea Mesija, na drugom mjestu je Kilijan Mbape, trećem Antoan Grizman a četvrtom hrvatski golman Dominik Livaković.

Potpuno očekivano, pošto imaju ogroman ili najveći uticaj na proboj svojih ekipa u polufinale...

I dok se za Mesija i Mbapea znalo da su najveće zvijezde i prije starta, Grizman se nametnuo kao konkurent mlađem kolegi iz selekcije "trikolora".

Francuska je na Mundijal došla bez sigurna tri startera, povrijedio se potom i Lukas Ernandes, Nkunku.., ali sve je "rupe zakrpio" upravo Grizman.

Sa dvije asistencije u pobjedi protiv Engleske (2:1), on je rekorder Francuske sa 28 asistencija, ispred Tijerija Anrija i Zinedina Zidana sa po 26.

Grizman je saigračima u grupnoj fazi stvorio najviše šansi za gol na Mundijalu, a iza njega bili su Dušan Tadić i Mesi.

"Moram da se krećem neuporedivo više, igram dublje, ali lako je kada ispred sebe imate trojicu napadača i rješenja su laka. A to što mi je promijenjena uloga, nema problema. Za Dešana bih tukao ako treba", kazao je 31-godišnji napadač Atletiko Madrida .

Nakon povreda ključnih igrača u osvajanju Mundijala u Rusiji, Pola Pogbe i Ngolo Kantea, selektor Didije Dešan se dosjetio... dao je Grizmanu ulogu Jurija Đorkaefa u osvajanju titule 1998. godine.

Grizman je prvi francuski igrač sa dvije asistencije u plej-ofu od Dominika Rošetoa 1986. godine.

"Znao sam da će mi Grizman dati loptu za gol. Znao sam da će biti teško jer je Engleska ekipa prepuna potencijala i talenta, bez slabih mjesta. Znao sam da će biti preteško ali sam bio spreman, vjerovao sam u Grizmana i pronašao me je fantastičim centaršutem", objasnio je gol za pobjedu Olivije Žiru.

Bonus video: