VIJESTI U KATARU Mesijev (pret)posljednji tango, "Lusail" se tresao i klanjao: Argentina je u finalu

Argentina - Hrvatska 3:0. Mesi i Alvares razbili Hrvatsku i odveli "albiseleste" u šesto mundijalsko finale

29436 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Podrhtavala je ogromna čelična konstrukcija stadiona "Lusail", izgrađenog po ugledu na drevnu arapsku činiju pronađenu u pustinji.

Deveti mundijalski meč na grandioznom stadionu u Dohi ujedno je bio i rekoredni po broju decebila. Jer, u unutrašnjosti "činije", u atmosferi na ivici usijanja, preko 50 hiljada Argentinaca je skakalo je i pjevalo - slavilo je plasman u finale Svjetskog prvenstva.

I klanjalo se mađioničaru - Lionelu Mesiju, koji će u nedjelju, na istoj areni, zaplesati posljednji mundijalski tango.

Lionel Mesi
foto: Reuters

Tango, koji bi mogao da ga katapultira pravo u fudbalsku istoriju - među besmrtne. Tamo gdje trenutno ima mjesta samo za Pelea i Maradonu.

Hrvatska - na koljenima, nemoćna, razbijena po prvi put, ali i ponosna za sve što je uradila u dosadašnjem toku ovog (i prošlog) Mundijala. Ipak, neke fudbalski zakonitosti su ispoštovane - selekcija koja je u Kataru pobijedila samo Kanadu u regularnom toku, nije zaslužila da se plasira u drugo uzastopno mundijalsko finale.

Imali su momci Zlatka Dalića devet života u prethodnim mečevima, ali nisu imali rješenja magiju Lionela Mesija i super-motivisane, naelektrisane i strastvene Argentince, koji ovu priliku nisu željeli da propuste.

I da se slatko osvete za hrvatski šamar (3:0) u ruskom Nižnjem Novgorodu prije četiri i po godine.

Majstori polufinala na kraju nisu zakazali - reprezentacija koja u mundijalskoj istoriji dobila sve četiri borbe za finalni meč, uradila je to i peti put.

stat
foto: Sofascore

"Albiseleste" će se u nedjelju u Dohi boriti šesti put (davne 1930. u Urugvaju igran je sistem bez polufinala) za svoju treću krunu.

I ako protivnik bude svjetski šampion Francuska, ovakva Argentina ima dobru šansu.

Četvrti meč na ovom Svjetskom prvenstvu odigrali su momci Lionela Skalonija na stadionu "Lusail", Hrvatska prvi.

Baš tako, "vatreni" su se od prvog zvižduka Italijana Orsata osjećali kao gosti, kao da se igra u Buenos Ajresu ili Mesijevom Rosariju.

Navijači Argentine
foto: Reuters

Ipak, sve dok su momci Zlatka Dalića parirali Argentini posjedom, u prvih 20 minuta, pjesma nekoliko hiljada glasnih Hrvata sa južne tribine dobro se čula.

Sve dok u 34. minutu nije "pukla" odbrana vicešampiona, i to po sredini, stuštio se Hulijan Alvares, Livaković se zakucao u njaga i skrivio penal, a Mesi sa bijele tačke postigao peti gol na ovom SP.

Isto koliko ima i Kilijan Mbape - kakva najava mogućeg finala za fudbalske bogove.

Navijači Hrvatske
foto: Reuters

Samo pet minuta kasnije Alvares je napravio slalom kroz hrvatsku odbranu i totalno raspametio 50 hiljada Argentinaca na stadionu, 45 miliona u domovini i mnoge druge širom planete.

"Una Rafaga" - prasak Argentine, napisao je na lap topu novinar argentinskog lista "Klarin".

Utakmica je, jasno, već bila riješena, niko više, pa ni Hrvati, nisu mogli da očekuju da se još jednom vrate iz nokdauna.

Znao je to Lionel Mesi, koji je 20 minuta prije kraja napravio piruetu oko Joška Gvardiola i servirao drugi gol Alvaresu.

Argentina
foto: Reuters

U velikom stilu, odigravši perfektnu utakmicu, najbolju na Mundijalu, Mesi i ostali Argentinci pokazali su da su spremni za najveći meč.

Bonus video: