Dalić: Utakmica sa Marokom je za nas veliko finale

Bilo bi sjajno uzeti bronzu, rekao je selektor "vatrenih" Zlatko Dalić

5237 pregleda 2 komentar(a)
Dalić je naglasio da je svjetska medalja veliki motiv, Foto: Reuters
Dalić je naglasio da je svjetska medalja veliki motiv, Foto: Reuters

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić rekao je da je utakmica protiv Maroka za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru za njegovu ekipu veliko finale.

"Utakmica za treće mjesto je za nas veliko finale, to je borba za treće mjesto, za medalju. Mi se moramo maksimalo pripremiti, to je velika stvar. Bilo bi sjajno uzeti bronzu", rekao je Dalić, prenijela je Hina.

Fudbaleri Hrvatske igraju u subotu od 16 časova protiv Maroka, utakmicu za treće mjesto na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Hrvatska je do sada osvojila dvije medalje na svjetskim prvenstvima, srebro u Rusiji 2018. godine i bronzu u Francuskoj 1998. Maroko je samim ulaskom u polufinale napravio najveći uspjeh svog, ali i afričkog fudbala.

U obje ekipe ima mnogo problema sa povredama i umorom igrača. U hrvatskom timu Marcelo Brozović je neizvestan zbog povrede butnog mišića, kao i Joško Gvardiol koji je pod injekcijama igrao polufinale protiv Argentine zbog problema sa stopalom. Josip Juranović je propustio posljednji trening, a navodno i Borna Sosa ima određenih zdravstvenih problema.

"Trebaju nam spremni igrači, nećemo staviti nikoga ko nije potpuno spreman", rekao je Dalić.

U marokanskom timu sigurno neće biti kapitena Romena Saisa, problem sa povredom kuka ima Nusair Mazraui, a problem sa butinom Najef Agerd.

Pretpostavlja se da će subotnja utakmica u Dohi biti posljednja u reprezentaciji za kapitena Luku Mordića. To će biti njegov 18. nastup na četiri svjetska prvenstva. "Naša koncentracija je usmjerena na utakmicu za treće mjesto, nismo razgovarali o tome. Iskreno se nadam da će ostati u reprezentaciji. Ako se oprosti, biće to velika šteta za sve navijače širom svijeta. Pokazao je toliko toga, pokazao se kao vrhunski profesionalac, ponašao se kao pravi fudbaler. Biće mi teško, ali na njemu je odluka. Cio svijet ga poštuje, bilo bi lijepo da nastavi", rekao je Dalić.

Nijedna od 19 prethodnih utakmica za treće mjesto nije završena jedanaestercima, a samo jedna je odlučena u produžecima, 1986. godine kada je Francuska pobijedila Belgiju sa 4:2.

Kako je prenijela Hina, osam od posljednjih 10 nokaut utakmica Hrvatske na velikim turnirima otišlo je u produžetke, pri čemu pet na jedanaesterce. Sve četiri utakmice na jedanaesterce na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je dobila, protiv Danske, Rusije, Japana i Brazila.

Bonus video: