Hrvatska ili Maroko - kome ide utješna nagrada?

Danas od 16 sati se igra pretposljednja utakmica na 22. Mundijalu

6871 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada su se 23. novembra Hrvatska i Maroko sastali na “Al Bajtu” u prvom kolu grupe F teško je moglo da se nasluti da će isti rivali odigrati pretposljednju utakmicu 22. Svjetskog prvenstva u Kataru.

Najbolju afričku reprezentaciju i najveću selekciju sa prostora bivše Jugoslavije danas od 16 sati na “Kalifa internešnalu” čeka još jedan okršaj, sa mnogo većim ulogom nego što je bio onaj četvrtog dana Mundijala - u igri je treće mjesto, utješna nagrada koja bi i jednima i drugima značila puno.

Marokanci su senzacija Svjetskog prvenstva. Prvo su prošli grupu u kojoj nisu bili favoriti (zajedno sa Hrvatskom, ispala je Belgija), a onda su u nokaut fazi pokazali da u fudbalu ne postoje slučajnosti.

Prvo su nakon penala eliminisali Španiju, potom i Portugal, a koliko mogu da budu neugodni vidjelo se i u polufinalu protiv Francuske. Aktuelni prvak svijeta je slavio 2:0, ali je bilo sve samo ne jednostavno za “trikolore” na putu ka finalu i dvoboju sa Argentinom.

”Lavovi Atlasa” su već ispisali istoriju plasmanom u polufinale, postali su prva afrička reprezentacija koja je došla do same završnice, a ako bi osvojili bronzu - postali bi besmrtni u svojoj zemlji.

SP Katar 2022., Hrvatska
foto: Reuters

AHrvatska? U Kataru je samo potvrdila da je svjetska fudbalska sila, iako će se na kraju pisati da je do polufinala stigla sa samo jednom pobjedom u 90 ili 120 minuta (nad Kanadom), da je dva meča nokaut faze prošla nakon penala...

“Vatreni” nisu ponovili uspjeh iz Rusije od prije četiri godine kada su igrali finale, spriječila ih je Argentina (3:0), ali i ponavljanje rezultata slavne generacije zi Francuske 1998. zvuči kao dovoljno jaka motivacija za Zlatka Dalića i nacionalni tim.

VELIKO FINALE MALOG SVIJETA

Francuska i Argentina igraju pravo finale (sjutra od 16 sati), ali finale je i Hrvatska - Maroko, poručuje Dalić.

"Ovo je za nas finale, nema tu mnogo priče. I Maroko, kao i mi, želi da dođe do bronze, da pobjedom završi Mundijal i ovaj duel možemo da nazovemo kao finale malog svijeta", rekao je selektor Hrvatske.

Maroko ga je oduševio u Kataru.

Hrvatska - Maroko
foto: Graphic News

"Taj tim me podsjeća na nas prije četiri i po godine u Rusiji. Niko ih nije očekivao ovako daleko, ali su oni kvalitetom i emocijama došli tu gdje jesu. Iz utakmice u utakmicu su samo dodatno rasli i mislim da nas očekuje puno teži meč od onog s otvaranja grupe. Imamo poštovanje prema rivalu, jer pokazuje zajedništvo i nikog se ne boji", istakao je Dalić i dodao:

"Hrvatska je bila treća na Mundijalu1998. i bilo je veliko priznanje za državu Hrvatsku koja je tek nastala. Početak blistavih fudbalskih uspjeha. Sad je ovo malo drugačija stvar jer smo napravili još veći uspjeh sa srebrom prije četiri godine. Možda je ona bronza u Francuskoj imala veći značaj, ali ni ova neće biti ništa manje bitna, samo da je osvojimo".

Posljednj trening su propustili Nikola Vlašić, Dejan Lovren, Marcelo Brozović i Josip Juranović. Vlašić je “zakačio” virus, Lovren osjeća umor, Brozović vuče sitnu povredu, a samo je za Juranovića izvjesno da danas neće biti u sastavu.

"Znam da svi žele da igraju, ali moramo da budemo oprezni. Želim da igrači budu pošteni prema svima i da svaki sitan problem prijave jer trebamo ih sto odsto spremne za ovaj meč", jasan je Dalić.

MAROKANSKI SAN NIJE GOTOV

Sve ono što radi Hrvatska dodatno motiviše Maroko, poručio je selektor Valid Regragi u susret međusobnom okršaju za treće mjesto.

"Hrvati imaju samo četiri miliona stanovnika, a pogledajte koliko su talentovani, pogledajte njihovo zajedništvo. Imaju odličan klupski fudbal, odličan mentalni sklop, igraju u najboljim klubovima. Luka Modrić je nevjerovatan, ima 37 godina, a igra fantastično. On je jedan od najboljih igrača na Svjetskom prvenstvu i siguran sam da želi u stilu da ga završi", naveo je Regragi.

Valid Regragi
foto: Reuters

Na pitanje da li ima smisla igrati meč za treće mjesto na SP je odgovorio:

"I Hrvatska i Maroko su razočarni porazom u polufinalu. Naravno da ovo nismo željeli, već da se borimo za titulu. Išli smo do krajnjih granica, ali moramo da pronađemo način da to uradimo još jednom na Mundijalu", kazao je Regragi.

HRVATSKA - MAROKO

Doha - Stadion “Kalifa internešnal”. Kapacitet: 45.857. Sudija: Abdulrahman Al Đasim (Katar). Početak u 16 sati.

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Stanišić, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Majer, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Perišić.

Maroko (4-3-3): Bonu - Hakimi, El-Jamik, Dari, Atija-Alah - Unahi, Amrabat, Amala - Ziješ, En-Nesiri, Bufal.

Bonus video: