"Lutajući" golman sada je važan skoro kao Mesi: Dibu Martines, stub Argentine

Martines (30) je iz Independijentea, kao talentovan golman, odlučio da ode daleko - u London, u Arsenal. Imao je 17 godina

8279 pregleda 0 komentar(a)
Emilijano Dibu Martines, Foto: Reuters
Emilijano Dibu Martines, Foto: Reuters

Pored Lea Mesija i mladog napadača Hulijana Alvaresa, Argentinu je na putu do finala vodio i golman Emilijano Dibu Martines.

Ali, za razliku od Mesija, koji je fenomen, pa i ostalih članova "albiselestea", i onih koji skoro i da ne igraju, poput Dibale, Martines je autsajder koji je dobio i zaslužio svojih "pet minuta slave".

Martines (30) je iz Independijentea, kao talentovan golman, odlučio da ode daleko - u London, u Arsenal. Imao je 17 godina.

“Gledao sam majku i brata kako plaču i govore: 'Molim te, ne idi'. Ali, gledao sam i mog oca kako plače kasno noću, jer nema da plati račune. Morao sam da budem hrabar", pričao je Martines za Gardijan.

Nije išlo onako kako je očekivao.

Za seniorski tim je debitovao sa 19 godina na golu Oksforda, koji je igrao u četvrtom rangu engleskog fudbala.

U sezoni 2012/13 priključen je prvom timu, kao podrška dvojici Poljaka - prvi golman je bio Vojćeh Šćešnji, drugi Lukas Fabijanski.

Dobio je dvije šanse, u Liga kupu, protiv Koventrija i u epskoj utakmici protiv Redinga, u kojoj je primio pet golova, a njegov tim dobio 7:5.

Uslijedila je nova pozajmica, u Šefild Venzdi, prije nego što je debitovao za Arsenal u Ligi šampiona i Premijer ligi na golu Arsenala u sezoni 2014/15, ali samo zato što su Šćešnji i David Ospina bili povrijeđeni. Tu sezonu je završio u Čempionšipu, kao golman Roterama.

U naredne četiri sezone, uvijek je bio u drugom planu "tobdžija" - odigrao je samo šest mečeva, kada nije bio na pozajmicama u Vulverhemptonu, Hetafeu i Redingu.

Konačno, prije dvije godine dobio je šansu na duži rok, ali opet spletom okolnosti, zbog povrede Bernda Lenoa. Nakon samo 15 utakmica na golu Arsenala za punih deset godina, to je bio njegov trenutak - branio je u finalu FA kupa i pobjedi nad Čelsijem, pa u osvajanju Komjuniti šilda, u duelu sa Liverpulom nakon penala.

Ali, ni to nije bilo dovoljno. Vratio se Leno, a Martines konačno odlučio da je vrijeme za novi, pravi izazov.

Pojavila se Aston Vila, ponudila 20 miliona funti i Dibu se preselio u Birmingem.

U prvoj sezoni je pokazao kvalitet, imao je 15 mečeva na kojima nije primio gol i stigao je poziv koji je čekao - u reprezentaciju Argentine.

Debitovao je 3. juna 2021. godine, a mjesec kasnije dotakao zvijezde.

U polufinalu Kopa Amerika odbranio je tri šuta u polufinalnoj penal-seriji protiv Kolumbije i uveo Argentinu u finale, u kome je sačuvao mrežu i bio najzaslužniji za trofej (1:0), koji je nacionalni tim čekao od 1993. godine.

"Imali smo Dibua, on je fenomen", kazao je Leo Mesi, nakon istorijske pobjede na Marakani.

I sada je "lutajući" golman stub Argentine, sjajan je u Kataru (zaustavio je dva penala Holanđanima i četvrtfinalu), postao je miljenik navijača i zbog svog strastvenog stava i ogromne energije...

I neće biti lako Žiruu, Mbapeu, Grizmanu, Dembeleu i ostalim asovima Francuske u nedjelju.

Moraće da nađu rješenje za Dibua...

Bonus video: