Barsina reforma: Strategija da tim ne zavisi toliko od Mesija

Barselona je osvojila duplu krunu, ali način na koji je eliminisana iz Lige šampiona i dalje boli fudbalere, navijače i sve na "Nou Kampu"
102 pregleda 0 komentar(a)
Barselona, Foto: Reuters
Barselona, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2018. 17:32h

Barselona je osvojila duplu krunu u Španiji, dominatno, što je prvu sezonu Ernestea Valverdea na Nou Kampu učinilo uspješnom.

Veliko slavlje fudbalera sa navijačima, na ulicama Barselone, samo je potvrdilo ovo zadovoljstvo.

Ipak, način na koji je Barsa eliminisana od Rome u četvrtfinalu Lige šampiona, i dalje boli igrače, navaijače i sve u Kataloniji.

To je lekcija iz koje će klub pokušati da izvuče pouke, piše "Marka", koja navodi da se klub sprema za blagu reformu, sve sa jednim ciljem - da ekipa u budućnosti ne zavisi toliko od jednog čovjeka, pa makar to bio i najbolji fudbaler na svijetu, Leo Mesi.

Igrači za budućnost

Barsa je ljetos već izdvojila 300 miliona eura za fudbalere koji bi trebali da budu budućnost tima: Felipea Kutinja i Osmana Dembelea.

Brazilac, najskuplji igrač u istoriji kluba, polako se prilagođava.

U prva četri mjeseca pokazao je kvalitet. Iako se još nije potpuno adaptirao na novu sredinu, nagovijestio je da će biti dobar plej-majker - igrač koji vodi igru, daje golove, asistira...

Dembele je drugačija priča - adaptacija Francuza išla je znatno sporije, dijelom i zbog povreda, pa je nekadašnji igrač Borusije tek u posljednje vrijeme nagovijestio djelić potencijala zbog kojeg je plaćen. I dalje je, međutim, piše "Marka", nedovoljno taktički pripremljen.

Grizman i Artur

Za reformu Barse neophodna su nova pojačanja.

Antoan Grizman je ideja broj jedan - neki razgovori su već obavljeni, a sve su prilike da je predsjednik katalonskog kluba Đozep Marija Bartomeu spreman da plati 100 miliona eura, koliko iznosi klauzula da Francuz napusti Atletiko Madrid.

Ako Grizman dođe, napad Barselone mogao bi da predstavlja noćnu moru za sve rivale: Mesi, Luis Suares, Grizman i Dembele.

Iza njih, komandovao bi Kutinjo, koji je pravi nasljednik Andersa Inijeste, Barsine ikone, koja ovog ljeta odlazi u Kinu.

I, uz sve njih - Artur Enrike Ramos de Oliveira, skraćeno Melo, 21-godišnji vezista brazilskog Gremija, koji je već dogovorio dolazak u Barselonu.

Umtiti i defanziva

Dolazi li još neko?

Barselona nema takve namjere, ali tržište može da diktira promjene.

Kamerunac Samuel Umtiti izrastao je ove sezone u vođu Barsine odbrane, uz iskusnijeg Pikea, ali je pitanje da li će ostati.

Klub želi da mu obnovi ugovor, ali on traži više novca. Može da ode, ako neko plati 60 miliona eura.

U Barsi su uvjereni da će zadržati Umtitija, ali imaju i spremne alternative - Klemen Langle iz Sevilje i Matijs de Ligt iz Ajaksa.

Bonus video: