Svjetska štampa se klanja Peleu, fudbalskom kralju

"Žalost" za "besmrtnim kraljem fudbala", naslovna je strana brazilskog dnevnika Globo, dok Estado de S. Paolo piše da je fudbal izgubio svog kralja i da je "pokazao snagu sporta i pomjerio granice slave"

7168 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Pele je mrtav, ali je Pele besmrtan - mediji širom svijeta slave legendarnog Brazilca koji je preminuo u četvrtak u 83. godini, jedinog fudbalera u istoriji koji je tri puta bio svjetski prvak. Fotografije fudbalskog "Kralja" i komentari se vrte po televizijama širom svijeta, preplavljuju društvene mreže i novinske naslovne strane.

"Žalost" za "besmrtnim kraljem fudbala", naslovna je strana brazilskog dnevnika Globo, dok Estado de S. Paolo piše da je fudbal izgubio svog kralja i da je "pokazao snagu sporta i pomjerio granice slave".

"Nije teško postići hiljadu golova kao Pele, ono što je teško je postići gol kao Pele", dodaje se.

U Argentini, zemlji Dijega Maradone i Lionela Mesija, koji teže da imaju nezvaničnu titulu najboljeg igrača svih vremena, list Klarin u Peleu vidi "prvu veliku fudbalsku zvijezdu", "velikana medju velikima".

"Lopta plače: Pele je mrtav", navodi argentinski Ole.

"Izvan rivalstva koje postoji između Argentine i Brazila, niko ne može sumnjati da je Pele bio jedan od najvećih fudbalera u istoriji, za mnoge najbolji", navodi se.

Meksička štampa je favorizovala fotografiju Pelea kako slavi svoju treću titulu prvaka svijeta 1970. godine u Meksiko Sitiju. "Fudbal je u žalosti", naslov je meksičkog Universala.

U Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji puno manje fokusiranoj na fudbal, Njujork Tajms evocira nestanak "globalnog lica fudbala" koje je "pomoglo popularizaciji ovog sporta i u SAD". "Brazil i svijet su u žalosti. Postojao je samo jedan Pele", priznaje Vašington Post.

Francuski L'Ekip je Peleu posvetio 22 stranice. "Iza tuge krije se sreća što sam ga vidio kako igra, što sam ga vidio kako pleše, čak i na starim slikama", riječi su urednika ovog lista.

Da je Pele bio najveći mišljenje i francuskog Monda. "Kralj, jednostavno. Sa svim svojim atributima. Njegovu krunu nikad nisu osporavali, čak ni Krojf, Platini, Maradona, Zidan, Mesi ili Kristijano Ronaldo", naveo je Mond.

Sportski urednik njemačkog tabloida Bild je istakao da je Pele bio "bolji od Mesija, Maradone i Ronalda zajedno", dok je Džon Karlin iz britanskog Tajmsa napisao: "Mislio sam da je Mesi najbolji svih vremena, ali sada shvatam da je to Pele". Ričard Vilijams iz Gardijana je zadržao "radost" koja je izvirala iz Pelea, dok je Fil Maknalti sa BBC-ja istakao da će Pele uvijek biti povezivan sa "lijepom igrom". "I niko je nije igrao ljepše", naveo je Maknalti.

Sličan ton je u Španiji gde Pais slavi "Pelea, svjetski fudbal na četiri slova". Mundo podsjeća na "dva najljepša gola u istoriji" i žali što ne možemo da ih vidimo zbog nedostatka video zapisa. Italijanska Stampa žali zbog odlaska fudbalskog kralja i svoj članak o smrti Pelea počinje citatom koji se pripisuje brazilskom piscu Horheu Amadu: "Da se fudbal nije tako zvao, trebalo je da se zove Pele".

Bonus video: