Trodnevna žalost u Brazilu zbog smrti Pelea

Pele, jedini fudbaler u istoriji koji je tri puta osvajao titulu prvaka svijeta, preminuo juče poslije duge borbe sa rakom debelog crijeva.

1448 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Brazil je kasno sinoć proglasio trodnevnu žalost zbog smrti legendarnog fudbalera Pelea, koji je u preminuo u 83. godini.

"Širom zemlje je proglašena trodnevna žalost u znak poštovanja nakon smrti Edsona Arantesa do Nasimenta Pelea", navodi se u dekretu odlazećeg predsjednika Brazila Žaira Bolsonara.

Pele, jedini fudbaler u istoriji koji je tri puta osvajao titulu prvaka svijeta, preminuo juče poslije duge borbe sa rakom debelog crijeva.

Zdravlje Pelea, kojeg mnogi smatraju najboljim igračem svih vremena, bilo je poljuljano posljednjih nekoliko mjeseci, a hospitalizovan je krajem novembra.

"Volimo te beskrajno, počivaj u miru", ovim riječima, objavljenim na Instagramu, jedna od njegovih ćerki Keli Nasimento je saopštila da je jedan od najpoznatijih Brazilaca u istoriji preminio.

Nekoliko sati nakon te objave, najavljeno je da će pogrebni obredi započeti u ponedjeljak, 2. januara, na stadionu Santosa u Sao Paulu u kojem je Pele igrao od 1956. do 1974. godine.

Sahrana će se održati u utorak u krugu porodice, a prethodno će biti procesija iza kovčega u ulicama Santosa, lučkog grada na 80 kilometara od Sao Paula.

Santos je proglasio sedam dana žalosti.

Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, koji je sa 17 godina zaigrao za reprezentaciju Brazila na Svjetskom prvenstvu 1958, osvojio je tri titule svjetskog šampiona - 1958, 1962. i 1970. godine.

Za Brazil je odigrao 92 utakmice i postigao 77 golova. Osim za Santos, igrao je i za Njujork Kosmos.

Bonus video: