Peleova majka je još živa, nedavno je napunila 100 godina: Nije željela da joj sin bude fudbaler

Selest, zanimljivo, nije bila zadovoljna izborom svog sina - uglavnom zbog toga što Dondinjo, Peleov otac, nije imao fudbalsku karijeru. Igrao je u nekoliko brazilskih klubova (uključujući, na primer, Fluminense), ali mu fudbal nije donio veliki novac

21444 pregleda 8 komentar(a)
Pele sa majkom, Foto: Pele/Instagram
Pele sa majkom, Foto: Pele/Instagram

Posljednjih dana Peleovog života, uz njega su u bolnici bili članovi njegove porodice – zajedno su ispratili legendu, oca, djeda, pradjeda... Ipak, jedna osoba nije mogla da se oprosti od njega – Peleova majka.

Selest Arantes, nedavno je napunila 100 godina, nadživila je svog sina, koji je preminuo u 83. godini.

Prije nešto više od mjesec dana, na Peleovom Instagram profilu objavljen je post posvećen njenom rođendanu:

“Danas slavimo 100-godišnjicu Donje Seleste. Od malih nogu me je učila vrijednostima ljubavi i mira. Imam stotine razloga da budem zahvalan što sam njen sin. Dijelim ove fotografije sa vama, proslavljajući ovaj dan sa velikim uzbuđenjem. Hvala ti za svaki dan pored tebe, mama”.

Selest je rođena u državi Minas Žerais, ali se nakon Peleovog rođenja preselila u Sao Paulo u potrazi za boljim životom.

Tamo je Pele počeo da trenira u akademiji kluba Bauru, a potom ga je primijetio Santos.

Selest, zanimljivo, nije bila zadovoljna izborom svog sina - uglavnom zbog toga što Dondinjo, Peleov otac, nije imao fudbalsku karijeru. Igrao je u nekoliko brazilskih klubova (uključujući, na primer, Fluminense), ali mu fudbal nije donio veliki novac.

Selest i Dondinjo su se vjenčali 1939. godine, a već 1940. je rođen Pele - Selest je imala samo 18 godina. Dondinjo je umro 1996. - imao je 79 godina.

Godine 1966, kada je Pele već bio dvostruki šampion svijeta, Selest je od brazilskog lista O Globo dobila nagradu „Majka godine“.

Selest Arantes još živi u Santosu - kćerka Marija Lusija se brine o njoj. Ne može da se kreće sama, pa joj Marija Lusija pruža njegu koja joj je potrebna.

Povorka na Peleovom ispraćaju proći će pored Selestine kuće u Santosu. Možda že majka ipak moći da vidi sina na njegovom posljednjem putu.

Bonus video: